Ouderschap
Zomerhitte en kind mood picture

Zomerhitte en kind

In de zomer kan het erg warm worden, ook in Nederland. Het is belangrijk om tijdens warme dagen je kinderen wat extra in de gaten te houden. Zorg dat ze voldoende drinken, er genoeg verkoeling is en dat ze beschermd zijn tegen de zon. Zo voorkom je dat je kind uitdroogt, oververhit raakt of verbrandt.

Voldoende drinken

Het is belangrijk dat je kind voldoende water drinkt en dat het drinkt al voor het dorst heeft. Bied daarom vaker water aan. Limonade kan ook, of water met ijsblokjes en citroen. Koolzuurhoudende dranken zoals cola kun je beter niet geven, maar af en toe een waterijsje mag best. Als je op vakantie bent in een ander land, let dan goed op de hygiëne van het water. Misschien kun je het water uit de kraan daar beter eerst koken of flessenwater gebruiken.

Als je borstvoeding geeft, zorg er dan voor dat je zelf extra water drinkt en leg je baby wat vaker aan. Je hoeft geen extra water te geven, want je borstvoeding past zich aan de warmte aan.

Geef je kunstvoeding? Verdeel die dan in kleinere hoeveelheden over de dag, zodat je je baby vaker kunt laten drinken. Als je baby nog geen 6 maanden is, kunnen zijn nieren water nog niet goed verwerken. Overleg bij erg warm weer met de Jeugdgezondheidszorg of je je baby een theelepeltje water tussendoor mag geven.

Je baby krijgt genoeg te drinken als hij voldoende plasluiers en net zoveel energie als normaal heeft.

Baby uit de zon

Het is verstandig om zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Zo voorkom je dat je baby het te warm krijgt of verbrandt. Ligt je baby in de kinderwagen? Zorg dan ook voor voldoende ventilatie en leg geen (hydrofiele) doek over de wagen. Een doek kan ervoor zorgen dat het heel snel te warm wordt. Je kunt een speciaal parasolletje gebruiken voor op de kinderwagen, zo ligt je baby minder afgesloten en toch uit de zon.

Insmeren met zonnebrandcrème

Laat kinderen niet te lang in de zon spelen. Smeer baby’s en kinderen vóórdat ze naar buiten gaan én elke twee uur opnieuw in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30), ook in de schaduw. De laag crème moet voldoende dik zijn. Je mag er na het insmeren best nog iets van zien. Voor baby’s blijft het advies, ook als ze ingesmeerd zijn: blijf uit de zon.

De huid van kleine kinderen kan maar vijf tot tien minuten tegen de zon. Houd kleine kinderen zo veel mogelijk uit de felle zon, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Leg oudere kinderen uit waarom ze zich regelmatig in moeten smeren. Vertel dat door verbranding de huid sneller veroudert en dat je meer risico op huidkanker loopt.

Mocht je kind ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch verbrand zijn, kun je de huid insmeren met een verzorgende aftersun. Dit helpt de huid niet herstellen, maar voelt wel fijn aan. Let wel op dat de huid na verbranding gevoeliger kan zijn voor geurstoffen of conserveringsmiddelen in de aftersun. Raadpleeg bij ernstige verbranding je huisarts. Op de website van het Kankerfonds vind je meer informatie over insmeren met zonnebrandcrème.

Meer tips bij zomerhitte

 • Trek ook je baby niet meer dan één laag kleertjes aan, bijvoorbeeld een romper met een luier.
 • Gebruik bij voorkeur kleding van natuurlijke vezels, zoals katoen, dat neemt zweet beter op.
 • Houd de zon buiten. Dat gaat het best met zonwering buiten: een zonnescherm voor het raam of een laken aan de buitenkant. Ook dichte gordijnen en gesloten ramen helpen om de hitte buiten te houden.
 • Open de ramen pas als het buiten koeler is dan binnen: vaak pas in de late avond en vooral vroeg in de ochtend.
 • Om af te koelen kan je kind een lauw bad nemen.
 • Je kind kan het best een pet of hoed dragen, een zonnebril opzetten en lichte, luchtige kleding dragen.
 • Vermijd inspanning. Het is het beste om tijdens de warmste uren van de dag (12.00 tot 16.00 uur) iets rustigs te doen en in de schaduw te zitten.
 • Zoek voor wat oudere kinderen verkoeling met waterspelletjes en zwembadjes. Plaats deze in de schaduw en zorg dat er altijd toezicht is. Ververs het water iedere dag.
 • Geef je kind eten met veel vocht, zoals vers fruit (meloen) en groenten (komkommer, tomaat).
 • Gebruik in bed een katoenen laken of voor je baby een dunne slaapzak.

Een goede zonnebril

Zorg dat je kind een goede kinderzonnebril met voldoende UV-bescherming draagt. Gebruik alleen CE goedgekeurde brillen of UV 400 brillen. Goedkope of speelgoedbrilletjes bieden vaak geen bescherming, ondanks dat de glazen wel donker zijn. In combinatie met de zon zijn deze juist schadelijk voor de ogen. Als de ogen niet goed beschermd worden, kan dat op latere leeftijd een hoger risico geven op tumoren en staar. Ook kan het netvlies beschadigen waardoor het zien slechter wordt.

Uitdrogingsverschijnselen

Als je denkt dat je kind uitdroogt, neem dan direct contact op met de huisarts. Uitdroging herken je aan één of meer van de volgende verschijnselen:

 • onregelmatig plassen, minder plassen, donkergele plas;
 • stemverlies;
 • hoofdpijn en sufheid;
 • een snelle of juist hele zwakke polsslag of ademhaling;
 • droge lippen en een droge mond;
 • nauwelijks tranen bij het huilen;
 • diepliggende ogen;
 • stugge huid: als je een huidplooi pakt, veert die niet meteen terug als je hem loslaat.

En let bij je baby ook nog op:

 • sufheid of niet makkelijk wakker te krijgen;
 • een halve dag geen natte luiers;
 • koude armen en benen.

Zonnesteek

Je kind kan een zonnesteek oplopen als het te lang zonder bescherming in de zon speelt. Bij een zonnesteek raken de hersenen ‘oververhit’. Als je denkt dat je kind een zonnesteek heeft, breng het dan naar een koele plaats en spoel het gezicht en de polsen af met koud water. Als het niet snel beter gaat, ga dan naar de huisarts.