Peuter
Beeldschermtijd mood picture

Beeldschermtijd

Peuters vinden schermen heel leuk maar het is niet gezond om er veel achter te zitten. Daarom is het goed om duidelijke afspraken te maken over hoe lang je kind naar een beeldscherm mag kijken zoals televisie, smartphone of tablet.

Hoe lang tv-kijken, computeren of met een tablet spelen?

Heel veel ouders laten hun jonge kind tv-kijken of met een telefoon of tablet spelen als ze tijd voor zichzelf willen hebben. Bijvoorbeeld om te koken. Hierdoor zitten peuters vaak te lang voor een beeldscherm. Wat is het advies? Het advies is om kinderen van 2 tot 5 jaar 10 tot 15 minuten per keer op een scherm te laten, tot maximaal 1 uur per dag. Het is het beste om dit midden op de dag te doen. Het is belangrijk dat je partner en jij hier op dezelfde manier mee omgaan.

Op deze leeftijd begrijpt je peuter nog niet wat ‘tijd’ is. Help je peuter daar dus bij en wees heel duidelijk. Je kunt een kookwekker (of de timer van je telefoon) gebruiken om je kind te laten merken wanneer de tijd om is. Het is nog beter om zelf bij je kind te blijven en te waarschuwen wanneer de beeldschermtijd voorbij is.

Laat je kind niet rond het avondeten of rond bedtijd met een tablet spelen, want dan komt het moeilijker in slaap. Uit onderzoek blijkt ook dat het led-licht van smartphones en tablets slecht is voor het netvlies van jonge kinderen. Let er op dat je kind niet te dicht bij het scherm zit.

Te lang voor het beeldscherm

Als je kind teveel achter een scherm zit, kan het overgewicht krijgen, problemen met de ogen en  met concentreren. Het heeft ook invloed op het slapen, de fantasie en de sociale vaardigheden. Ook is het niet goed voor de taalontwikkeling van je peuter. Peuters horen en zeggen minder woorden als ze veel schermtijd hebben. Dat blijkt uit een onderzoek onder kinderen van 1 tot 3 jaar. Als je kind naar een scherm kijkt, praat je niet met elkaar. Onderzoekers ontdekten dat peuters door schermtijd misschien tot wel 1000 woorden per dag missen. Veel samen praten is heel belangrijk om taal te leren begrijpen en gebruiken.

De 20-20-2 regel

Buiten spelen is veel beter voor je kind dan voor een beeldscherm zitten. Ook voor je ogen. Oogartsen wijzen op het gevaar van bijziendheid (niet goed in de verte kunnen zien). Daarom geven zij het volgende advies: kijk na 20 minuten beeldschermtijd altijd minimaal 20 seconden in de verte en speel tenminste 2 uur per dag buiten of sport. Door deze 20-20-2 regel verklein je de kans op bijziendheid.

Je peuter wil niet stoppen met de tablet

Peuters kunnen behoorlijk zeuren om niet te hoeven stoppen met het beeldscherm. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?

  • Zeg een minuut voor de wekker gaat, dat het bijna tijd is om te stoppen.
  • Ga er wel een beetje soepel mee om. Als een filmpje nog maar een minuut duurt, mag je kind het nog wel even afzien.
  • Maar regels blijven regels en jij bepaalt de regels!
  • Word niet boos, maar blijf bij de afspraken. Als het klaar is, is het klaar.
  • Je kunt eventueel zeggen dat je kind de volgende keer minder lang op de tablet mag als het niet stopt met zeuren. Dat moet je dan ook wel echt doen. Anders luistert je kind niet meer naar je.
  • Schenk geen aandacht aan gemopper of gehuil. Probeer er niet op te reageren. Als je wel reageert, beloon je je kind voor het lastige gedrag. En dat zorgt ervoor dat je kind doorgaat met dit soort gedrag.
  • Houd je kind zich wel goed aan de regels? Zeg dan af en toe dat je blij en trots bent dat je kind zich zo goed aan de regels houdt. Dat is ook een beloning, maar dan voor goed gedrag.

Meer informatie over beeldschermtijd

Bekijk het filmpje ‘Mediaopvoeding’ van Groter Worden:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/4l3Tz0Rn7qc?si=w1aepsJKaXwthYZW om hem alsnog te bekijken.