Peuter
Leren aankleden mood picture

Leren aankleden

Tussen twee en vier jaar leert je kind stap voor stap kledingstukken losmaken, een rits openen en een jas lostrekken. Tussen drie en vier jaar gaat je kind knopen losmaken en kleren aantrekken, soms nog verkeerd om. Je kind leert om zijn schoenen aan te trekken, maar wisselt ze vaak nog om. Als je peuter wat ouder is kan hij vaak al wel de veters lostrekken, maar veters strikken leert je kind pas in de kleuterperiode.

Binnenstebuiten en andersom

Peuters begrijpen soms niet het verschil tussen de binnen- en buitenkant van kleding. Ook het verschil tussen een linker- en een rechterschoen kan voor verwarring zorgen. Als je kind dus zijn of haar t-shirt binnenstebuiten heeft aangetrokken en daar trots op is, kun jij dat ook zijn!

Zelf aankleden stimuleren

Natuurlijk is het fijn als je kind zichzelf kan aankleden. Je hebt dan ‘s ochtends minder tijd nodig voor de verzorging. Als je peuter nog geen interesse toont om zichzelf aan te kleden, kun je dat stimuleren. Doe dat stap voor stap. Laat je kind bijvoorbeeld eerst alleen zelf de onderbroek aantrekken. Kleding wordt interessanter voor je kind, als het zelf mag kiezen tussen verschillende kledingstukken om aan te trekken.

Makkelijke kleren

Het is verstandig om je kind te laten oefenen met ‘makkelijke kleding’, dus bijvoorbeeld broeken of jurken met elastiek en truien met een wijde hals. Kies liever geen kleding met ingewikkelde knopen, ritsen, gespen of een koord. Pas als je kind wat ouder is, wordt het daar handiger in.

Helpen bij het aankleden

Je mag natuurlijk wel helpen bij het aankleden. Het gaat er om dat je kind steeds beter leert zichzelf aan te kleden. Maar ook wanneer je kind zichzelf al goed kan aankleden, kan het zijn dat je kind toch graag door jou geholpen wil worden. Je peuter vindt dat fijn en het kan ook een manier zijn om aandacht te vragen. Je kunt je kind helpen, maar je kunt je kind ook een compliment geven of belonen als het zelf iets aantrekt. Daarnaast kun je je kind bijvoorbeeld aan de ontbijttafel juist wat meer aandacht geven.

Controleren: zit alles recht? Ben je niks vergeten?

Nadat je kind zichzelf heeft aangekleed, is het goed om toch nog even te controleren of het bijvoorbeeld de sokken niet is vergeten. Natuurlijk kun je een compliment geven voor alles wat goed gegaan is.