Zegt je peuter steeds meer woorden? Maakt hij of zij al (eenvoudige) zinnetjes? Hoe help je je kind om te leren praten?
Hoe help je kinderen tot 3 jaar met leren praten?
- Vertel steeds wat je aan het doen bent of wat je denkt en voelt. Vertel waar je mee bezig bent. Bijvoorbeeld: ‘Ik vouw je pyjama op.’ Of: ‘Kijk, de zon schijnt!’
Kijkt je kind ergens naar? Vertel hem of haar dan hoe dat heet. - Kijk naar de gebaren en lichaamstaal van je kind om hem of haar beter te begrijpen.
- Luister naar de woorden van je kind, terwijl je hem of haar aankijkt. Wacht rustig tot je kind klaar is met praten. Probeer te begrijpen wat je kind bedoelt.
- Herhaal wat je kind zegt in goed Nederlands. Zegt je kind ‘balle’, zeg dan: ‘Goed zo, een ballon.’ Zegt je kind: ‘auto rijde’, zeg dan: ‘Ja, de auto rijdt!’ of ‘De auto rijdt op de weg.’
- Praat tegen je peuter en geef het goede voorbeeld. Het is beter om geen kinderachtige taal te gebruiken. Noem de dingen bij de naam en gebruik goede (het liefst korte) zinnen. Noem bijvoorbeeld een hond dus geen ‘woefwoef’.
- Bekijk samen met je kind een plaatjesboek en ga in op de reacties van je kind op het boek. Vertel wat je zelf ziet en moedig je kind aan om te vertellen wat hij of zij ziet. Dit doe je door vragen te stellen. Prijs je kind als hij of zij antwoord probeert te geven en herhaal wat je kind zei. Het gaat vooral om het samen plezier beleven aan het boek. En je peuter leert veel van korte gesprekjes.
- Lees vaak samen met je kind, liefst ook op een vast tijdstip. Bijvoorbeeld voor het slapengaan.
- Geef je kind de tijd om te reageren.
- Speel met je kind en laat je kind veel spelen met leeftijdsgenoten.
Hoe kun je kinderen tussen 3 en 4 jaar aanmoedigen?
- Praat veel met je kind, luister goed en beantwoord vragen. Stel zelf ook vragen, en vraag naar de mening van je kind.
- Praat over wat jullie gaan doen.
- Ga op vaste momenten met je kind in gesprek, zoals tijdens het eten en bij het naar bed gaan. Laat je kind vertellen wat hij of zij gedaan heeft. Vertel ook wat jij gedaan hebt.
- Speel samen veel spelletjes waarbij je van beurt moet wisselen. Rollenspellen zijn ook heel leerzaam.
- Houd een dagelijks ritueel, zoals samen lezen of een liedje zingen voor het slapengaan.
- Lees regelmatig voor. Praat samen over het verhaal of laat je kind het navertellen.
- Maak in de woonkamer een plek waar je peuter zelf boeken kan pakken. Je kind zal dan vaker vragen om voorlezen.
- Laat je kind veel spelen met leeftijdsgenoten.
De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/75vmhSYYG6U?rel=0 om hem alsnog te bekijken.
Wat doe je als je kind gaat schelden en vloeken?
Durft je kind niet te praten?
Ieder kind is wel eens verlegen. Dat is normaal. Besteed er niet te veel aandacht aan, maar probeer je kind op weg te helpen. Het is normaal als peuters niet zoveel zeggen. Ze voelen zich gewoon nog niet overal op hun gemak. Gun je kind de tijd om te wennen aan een situatie en houd hier rekening mee. Soms is er iets anders aan de hand dan gewoon verlegen zijn. Zoals selectief mutisme.
Meer over de taalontwikkeling van je peuter
Taal tussen 2 en 3 jaar
Taal tussen 3 en 4 jaar.
Heb je vragen of zorgen over de taal of het praten van je peuter? Ga dan naar de Jeugdgezondheidszorg, je huisarts of een logopedist.