Bijna alle peuters hebben platvoeten. Maar ook veel kinderen die al op de basisschool zitten hebben nog platvoeten. Dat hoort bij de gewone ontwikkeling van de voet.
Wat zijn platvoeten?
Als je kind platvoeten heeft, kun je het holletje (de boog) onder de voet van je kind bijna of helemaal niet meer zien. Soms staan de enkels van je kind ook een beetje naar binnen geknikt. Platvoeten verdwijnen meestal vanzelf als je kind wat ouder wordt. Platvoeten geven bijna nooit klachten bij kinderen.
Soepele en stugge platvoeten
Er zijn twee soorten platvoeten: soepele platvoeten en stugge platvoeten. Kun je het holletje onder de voet van je kind wel zien als je kind op zijn tenen staat? Dan zijn het soepele platvoeten of knikplatvoeten. Bij een stugge platvoet blijft de voet plat, ook als je kind op zijn tenen staat. Dat kan komen door een aangeboren verbinding tussen twee botten in de voet van je kind.
Wat kun je doen aan platvoeten?
Als je kind knikplatvoeten heeft, dan hoeft er niets te gebeuren. Het is normaal en gaat vanzelf over. Je kind heeft meestal geen speciale zooltjes of schoenen nodig. Je kunt je kind op blote voeten laten lopen op gras of zand. Dat stimuleert de goede ontwikkeling van knikplatvoeten. Zorg ook voor goede schoenen.
Heeft je kind pijn van de platvoeten? Dan kun je erover praten met de jeugdarts of de huisarts. Meestal wacht de arts even af of de klachten vanzelf minder worden. Maar als de pijn blijft, kan de arts toch speciale zooltjes of een behandeling door de fysiotherapeut adviseren.
Is er geen holletje te zien als je kind op zijn tenen staat? Dan heeft je kind misschien stugge platvoeten. Dan is het verstandig om de jeugdarts of huisarts naar de voeten van je kind te laten kijken. Het kan zijn dat je kind naar een kinderorthopeed moet voor verder onderzoek.