Peuter
Trappen en traphekjes mood picture

Trappen en traphekjes

Als kinderen beginnen te kruipen, gaat er een nieuwe wereld voor hen open. Je kind is druk bezig allerlei nieuwe dingen te ontdekken en kan zomaar de trap op klimmen zonder zich van gevaar bewust te zijn.

Voorkom dat je kind van de trap valt!

Je kunt je kind uitleggen dat een trap gevaarlijk kan zijn. Maar weet dat kinderen jonger dan 2 jaar dat nog niet goed kunnen begrijpen. Het blijft dus belangrijk om je peuter goed in de gaten te houden. Een traphekje maakt de trap voor peuters onbereikbaar, zodat ze er niet af kunnen vallen of op kunnen klimmen. Voor de veiligheid is het beter om zowel boven- als onder aan de trap een traphekje te plaatsen. Sluit die hekjes ook altijd goed!

Meer tips en adviezen om te voorkomen dat je kind van de trap valt, lees je op Kinderveiligheid.nl

Leren traplopen

Als je kind goed kan lopen, kun je beginnen met het oefenen van het traplopen. Loop achter je kind als je naar boven loopt en voor je peuter uit als je naar beneden gaat. Je ziet dan wat je kind doet. Je kind kan ook eerst zittend (tree voor tree) de trap af schuiven. Zodra je kind bij de trapleuning kan, kun je het leren om altijd met één hand de leuning vast te houden.

Opgeruimd

Opgeruimd staat niet alleen netjes, maar is ook veiliger. Op een opgeruimde trap kun je niet struikelen over speelgoed of andere spullen, terwijl je met je kind op je arm op de trap loopt. En het is ook veiliger voor je kind als het leert traplopen.

Van de trap gevallen

Een val van de trap kan ernstige gevolgen hebben. Kinderen van 1 en 2 jaar lopen het meeste risico. Als je kind toch van de trap is gevallen, kijk dan eerst of het gewond is. Als het allemaal meevalt, zijn een kusje en een pleister misschien al genoeg. Bij ernstiger verwondingen is het raadzaam langs de huisarts te gaan. Is je kind op het hoofd gevallen, lees dan op Thuisarts.nl wat je moet doen.