Peuter
Veilig eten en drinken mood picture

Veilig eten en drinken

Eten en drinken gebeurt de hele dag door. Het is belangrijk om goed op te letten dat je kind zich niet verslikt of brandt aan iets dat heet is. Hoe ga je om met hete dranken? En hoe verklein je de kans op verslikken?

Pas op met hete dranken

Kinderen hebben een dunne huid. Ongelukken met hete vloeistoffen kunnen ernstige brandwonden geven. Houd daarom hete dranken uit de buurt van je kind. Kinderen vanaf ongeveer 2 jaar kun je uitleggen dat bijvoorbeeld thee en soep heet zijn. Jongere kinderen begrijpen dit nog niet.

  • Zet hete thee of koffie op een plek waar je kind er niet bij kan.
  • Drink geen hete thee of koffie met je kind op schoot of op de arm! Kinderen kunnen onverwachte bewegingen maken.
  • Thee of koffie kun je het best in een goed afsluitbare thermoskan gieten. Een thermoskan wordt aan de buitenkant niet heet en is voor je kind minder gemakkelijk te openen.
  • Een tafelkleed kan heel gevaarlijk zijn. Je kind kan eraan trekken en zo een kop of pot hete drank over zich heen krijgen.
  • Zorg dat je kind niet bij het snoer van het koffiezetapparaat of de waterkoker kan en leeg de waterkoker na gebruik.

Veiligheid aan tafel

  • Zet hete dingen zoals soep of jus op een plek op de tafel waar je kind er niet bij kan.
  • In plaats van een tafelkleed kun je beter placemats gebruiken. Een tafelkleed is voor een kind namelijk heel verleidelijk om aan te trekken; je kind kan dan dingen over zich heen krijgen.
  • Let extra goed op in de keuken als je aan het koken bent. Zorg ervoor dat je de stelen van pannen naar achteren draait en gebruik zoveel mogelijk de achterste kookplaten/-pitten. Zorg er ook voor dat je nergens over kunt struikelen als je met hete pannen moet lopen, om te voorkomen dat je per ongeluk de inhoud over je kind morst.

Verslikken in eten

Als je kind nog niet helemaal gewend is aan vast voedsel, kan het zich verslikken. Zorg daarom dat het eten goed geprakt is en geef je kind de tijd om aan vast voedsel te wennen. Je kunt naast je peuter blijven zitten tot het eten op is. Het is belangrijk dat je kind tijdens het eten rustig zit. Dit voorkomt dat er door bewegen iets in de keel schiet en je kind zich verslikt.
Een kind kan zich tijdens het eten wel eens verslikken. Meestal loopt het goed af en zijn jullie alleen geschrokken, maar ongelukken zijn vaak te voorkomen.

Snoepjes en tomaatjes

Het is niet verstandig om een jong kind kleine snoepjes te geven. Kleine kinderen kunnen zich hier gemakkelijk in verslikken en zo’n snoepje kan zelfs de luchtpijp blokkeren. Als je je kind toch een snoepje wilt geven, doe dat dan als het rustig zit en niet druk aan het spelen is. Zo maak je de kans kleiner dat je kind zich verslikt.
Wil je je kind druiven of snoeptomaatjes geven, snijd die dan eerst in de lengte doormidden of in nog kleinere stukjes. Rond (of ovaal) eten blijft namelijk makkelijker vast zitten in de luchtpijp.

Kijk voor meer tips om verstikking bij je kind te voorkomen op Kinderveiligheid.nl

Lees ook het artikel Verslikken en verstikking.