Peuter
Veilig in bad mood picture

Veilig in bad

Hoe kun je het in bad doen van je kind nog veiliger en leuker maken?

Laat je kind nooit alleen in bad!

Houd je kind altijd goed in de gaten! Zorg dat je je kind steeds kunt zien. Laat het nooit alleen, ook niet heel even. Loop ook niet naar de kamer ernaast en laat de deurbel rinkelen. Een peuter kan namelijk al in 10 centimeter water verdrinken. Zorg dat je van tevoren alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebt klaargelegd.

Ook als een ouder broertje of zusje oplet, is je peuter niet veilig.

Hulpmiddelen voor veilig baden

  • Je kunt een antislipmatje of antislip stickers gebruiken. Dit voorkomt dat je kind in bad uitglijdt.
  • Als je kind zit, kan het tegen de kraan aan stoten en zich bezeren. Hiervoor zijn zogenaamde kraanbeschermers te koop, die je over de kraan schuift.

Temperatuur van badwater

Bij een temperatuur tussen de 36 en 38 graden kan je kind veilig en lekker badderen. Vul het eerst met koud water en voeg daarna warm water toe. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check de temperatuur altijd nog even met je elleboog of met een badthermometer. Dit kan brandwonden voorkomen.

Thermostaatkraan of gewone kraan

Een thermostaatkraan is voor jonge kinderen veiliger dan een gewone kraan, omdat de kans dat hier heel heet water uitkomt, erg klein is. Zorg er toch voor dat je kind nooit bij de kraan kan komen, want ook een thermostaatkraan kan aan de buitenkant heet worden!

Leer je kind vanaf 2 jaar de betekenis van de rode en de blauwe kleur op de kraan. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen dit nog niet onthouden.

Lees ook ‘De 4 van Veilig in bad’ op Kinderveiligheid.nl.