Peuter
Veilig in bed mood picture

Veilig in bed

Goed slapen in een veilig bedje, is belangrijk voor de ontwikkeling van je peuter. En je slaapt zelf ook beter als je weet dat je kind veilig ligt. Slaapt je kind in een ledikant of een bed met spijlen? Houd er dan rekening mee dat er een moment komt waarop je peuter probeert eruit te klimmen.

Kinderbed

Als je merkt dat je kind gaat klimmen, wordt het tijd voor een laag kinderbed. Of je kunt een paar spijlen uit het bed halen. Zo kan je kind gemakkelijk zelf uit bed komen. Als je kind uit het kinderledikant is gegroeid (als het ongeveer 2,5 jaar oud is of 90 cm lang), kun je een peuter- of juniorbed kopen. Of je stapt meteen over naar een groot bed. Een hoogslaper of het bovenste deel van een stapelbed zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar. Ben je bang dat je kind zich kan bezeren als het toch uit bed klimt? Leg dan een matras naast het bed op de grond. Op een  laag bed kun je meestal een bedhekje plaatsen, zodat je kind niet uit bed kan rollen.

Bedhekje

Een bedhekje voorkomt dat jonge kinderen uit bed vallen. Het hekje wordt meestal los onder het matras doorgeschoven en door het gewicht van het kind op zijn plaats gehouden. Deze bedhekjes zijn niet geschikt voor hoogslapers en stapelbedden! Op hoogslapers en stapelbedden moet altijd een stevig hekwerk of hoge rand al op het bed aanwezig zijn.

‘s Nachts ronddwalen

Als je kind zelf uit bed kan komen, kan het ‘s nachts door het huis gaan lopen. Het risico bestaat dat het van de trap valt. Plaats daarom een traphekje als je kind zelf uit de slaapkamer kan komen. Sluit de badkamer en de wasmachine goed af. Als je de deurkruk van de badkamer verticaal monteert, kan je peuter de deur niet openen.

Kussen en dekbed

Verhuist je kind naar een groter bed en is je kind ouder dan twee jaar, dan kan het nu een dun kussen en een dekbed gebruiken. Gebruik voor die tijd nog geen kussen en dekbed.

Klamboe

Wil je een klamboe gebruiken om je kind te beschermen tegen muggen? Maak de klamboe dan zo vast, dat je kind er niet bij kan en er niet in verstrikt kan raken.