Peuter
Veilig in bed mood picture

Veilig in bed

Een goede nachtrust, in een veilig bedje, is goed voor de ontwikkeling van je peuter. Daarbij slaap je zelf ook beter als je weet dat je kind veilig ligt. Slaapt je kind in een ledikant of een bed met spijlen? Bereid je er dan op voor dat er een moment komt dat je peuter probeert om eruit te klimmen.

Kinderbed

Als je merkt dat je kind gaat klimmen, dan wordt het tijd voor een laag kinderbed. Of je kunt de spijlen uit het bed halen. Zo kan je kind gemakkelijk zelf uit bed komen. Als je kind uit het kinderledikant is gegroeid (als het ongeveer 2,5 jaar oud is of 90 cm lang), kun je een peuter- of juniorbed aanschaffen. Of je stapt meteen over naar een groot bed. Een hoogslaper of het bovenste deel van een stapelbed zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar. Ben je bang dat je kind zich kan bezeren als het toch uit bed klimt? Leg dan een matras naast het bed op de grond. Op een laag kinderbed kun je vaak ook nog een bedhek plaatsen, zodat je kind niet uit bed kan rollen.

Bedhekje

Een bedhekje voorkomt dat jonge kinderen uit bed vallen. Het hekje wordt los onder het matras doorgeschoven en door het gewicht van het kind op zijn plaats gehouden. Deze bedhekjes zijn niet geschikt voor hoogslapers en stapelbedden! Voor hoogslapers en stapelbedden geldt dat er altijd een stevig hekje in de constructie van het bed moet zijn opgenomen.

‘s Nachts ronddwalen

Als je kind zelf uit bed kan komen, kan het ‘s nachts door het huis gaan lopen. Het risico bestaat dat het van de trap valt. Plaats daarom een traphekje als je kind zelf uit de slaapkamer kan komen. Sluit de badkamer en de wasmachine goed af. Als je de deurkruk van de badkamer verticaal monteert, kan je peuter de deur niet openen.

Kussen en dekbed

Verhuist je kind naar een groter bed en is je kind ouder dan twee jaar, dan kan het een dun kussen en een dekbed gaan gebruiken. Gebruik voor die tijd nog geen kussen en dekbed.

Klamboe

Wil je een klamboe gebruiken om je kind te beschermen tegen muggen? Maak de klamboe dan zo vast, dat je kind er niet bij kan en er niet in verstrikt kan raken.

Meer informatie

Op Kinderveiligheid.nl vind je meer tips en adviezen over veilig slapen.