Peuter
Veilig speelgoed mood picture

Veilig speelgoed

In Nederland moet speelgoed aan hoge veiligheidseisen voldoen. Speelgoed dat aan de Europese eisen voldoet kun je herkennen aan de zogenaamde CE-markering. Toch weet je ook met deze markering nooit helemaal zeker dat speelgoed altijd veilig is. Bekijk speelgoed daarom altijd goed voordat je het koopt.

Online speelgoed kopen

Koop je speelgoed online, weet dan dat webshops in de EU-landen zich aan Europese regels moeten houden. Koop je iets in een webshop van buiten de EU, dan worden daar andere eisen aan het speelgoed gesteld. Je weet dan niet hoe veilig het product is. Koop dus liever geen speelgoed uit landen buiten de EU.

Veilig speelgoed

Let er bij speelgoed op dat het:

  • geen scherpe uitsteeksels heeft;
  • voor kinderen onder de 3 jaar geen onderdelen heeft, die kleiner zijn dan 3,2 centimeter;
  • van stevig en goed materiaal gemaakt is, zoals hout dat niet splintert of plastic dat niet breekt;
  • voor kinderen onder de 3 jaar geen touwtjes of koordjes heeft, die langer zijn dan 22 cm;
  • geen harde geluiden maakt, die gehoorschade kunnen veroorzaken als kinderen het speelgoed te dicht bij hun oor houden;
  • niet afgeeft als je kind erop sabbelt.

Wil je meer weten? Kijk dan op Kinderveiligheid.nl

Wil je meer weten over schadelijke stoffen, die misschien in bijvoorbeeld vingerverf, slijm of speelzand zitten? Kijk dan op Waarzitwatin.nl

Kleine voorwerpen

Voor kinderen jonger dan 3 jaar kunnen knikkers, kralen en kleine bouwblokjes ook gevaarlijk zijn. Kijk steeds goed of onderdelen van speelgoed niet zo klein zijn dat je kind ze in kan slikken. Let ook op dat kleine onderdelen goed vast zitten.

Speelgoed met magneetjes of batterijtjes

Er is steeds meer speelgoed dat magneetjes of batterijtjes bevat. Dit speelgoed kan gevaarlijk zijn. Let daarom extra goed op dat de magneetjes en batterijtjes niet los kunnen komen van het speelgoed. Het inslikken hiervan kan ernstige gevolgen hebben.

Ongelukje

Er zijn genoeg zaken waar je op kunt letten bij het kopen van veilig speelgoed. Toch kan het gebeuren dat je kind iets inslikt, iets in het oor stopt of zich ergens aan snijdt. Bij kleine schaaf- en snijwonden kan een pleister al voldoende zijn. Vertrouw je het niet, aarzel dan niet om naar de huisarts te gaan.