Peuter
Veiligheid thuis mood picture

Veiligheid thuis

Je wilt het liefst dat je kind overal kan gaan en staan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Toch is het verstandig om je kind goed in de gaten te houden. Kinderen tot 2 jaar zien geen gevaar. Ze willen graag alles ontdekken. Zorg daarom dat het veilig is en let goed op je kind!

Ruimte om te leren

Kinderen hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Ze spelen en leren van hun fouten. Het is helemaal niet erg als je kind eens valt. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind er ernstige verwondingen aan overhoudt.

Ga eens op de grond liggen!

Ga zelf eens op de grond liggen of op je knieën door je huis om te zien welke gevaren er in jullie huis schuilen voor kleine, rondkruipende kinderen. Dan zie je bijvoorbeeld hoe makkelijk ze bij een stopcontact kunnen komen, dat er van alles op de vloer ligt, of dat een afhangend tafelkleed heel leuk lijkt om je aan op te trekken.

Maatregelen om de veiligheid te verhogen

Het is verstandig om maatregelen te treffen om ernstige ongelukken te voorkomen. Bijvoorbeeld zodat een kind dat leert lopen niet onverwacht uit het raam, van een trap of door een glazen ruit kan vallen. Denk ook aan beschermhoekjes op scherpe hoeken van het meubilair en het plaatsen van deurveren om te voorkomen dat de vingertjes bekneld raken tussen de deur. Lees op Kinderveiligheid.nl hoe je je kind veilig kunt laten ontdekken. Denk daarbij ook aan de brandveiligheid! Op Brandweer.nl kun je de folder ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’ downloaden, met zeven makkelijke tips.

Lees op Kinderveiligheid.nl hoe je je huis veilig kunt maken rond de mijlpalen van je kind.

Fiona laat in dit filmpje zien hoe kun je ongelukken in en om het huis zoveel mogelijk kunt voorkomen: