Peuter
Voorlezen mood picture

Voorlezen

Peuters en kleuters zijn dol op voorlezen. Gezellig samen op de bank en genieten van het boek en de aandacht. Voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling van je kind. Ook als kinderen al zelf kunnen lezen, genieten ze nog van voorlezen.

Taalontwikkeling

Hoe vaker je peuters en kleuters voorleest, hoe beter. Jonge kinderen houden van herhaling. Jij vindt het misschien saai om steeds weer hetzelfde boek voor te lezen. Maar je kind leert er juist veel van. Het ontdekt steeds weer nieuwe dingen in het verhaal en legt elke keer nieuwe verbanden. Je kind leert kind nieuwe woorden kennen. Het helpt je peuter ook bij het leren praten en de taalontwikkeling. En het is natuurlijk ook gewoon een gezellig moment samen.

Vanaf 2 jaar worden prentenboeken met een verhaaltje interessant. Het moet op deze leeftijd nog niet een té spannend verhaal zijn. Jonge kinderen houden van verhaaltjes op rijm, ook al kunnen ze zelf nog niet rijmen.

Hoe ouder je kind wordt, hoe beter het een verhaal kan volgen. Boeken waarin de hoofdpersonen in elk hoofdstuk weer iets nieuws beleven zijn voor kleuters ideaal. Zo leven ze mee met de personen uit het boek, maar hoeven nog niet de draad van een compleet boek te onthouden.

Op vaste momenten voorlezen

Dagelijks voorlezen geeft structuur; ook daar houden jonge kinderen van. Een kind dat weet wat er komen gaat, voelt zich op zijn gemak en zelfverzekerd. Bouw dus vaste leesmomenten in. Voorlezen hoeft niet lang te duren, al kunnen sommige kinderen er geen genoeg van krijgen! “Nog een verhaaltje!”

Jonge kinderen zijn tijdens het voorlezen soms met heel andere dingen bezig. Maak het verhaal toch af, je kind pikt er toch wel woorden uit op. Je kunt per keer kijken hoe lang je voor gaat lezen.

Hoe lees je voor?

Maak je geen zorgen als je geen ‘stemmetjes’ kunt. Voorlezen is veel meer dan dat.  Het gaat om je houding, om de emotie in je stem, om samen bezig zijn met je kind. De fantasie van je kind doet de rest. Jij hoeft geen enge heks of boze buurman te worden.

Tips die het voorlezen nog leuker maken:

  • Lees het verhaal eerst zelf door, zodat je je goed kunt inleven tijdens het voorlezen.
  • Praat duidelijk.
  • Wissel af tussen snel, langzaam, hard en zacht voorlezen.
  • Laat je kind meedoen. Stel vragen, laat aanwijzen of zinnen afmaken.

Voorlezen als Nederlands je tweede taal is

Is Nederlands niet jouw moedertaal? Dan kun je wat onzeker zijn bij het voorlezen.  Maar voorlezen gaat niet alleen om woorden! Het gaat ook om samen zijn. Het gaat om klanken, ritme, het verhaal. Plaatjes helpen jullie allebei om het verhaal beter te begrijpen. En bedenk dat meertalig opvoeden je kind ook veel voordelen geeft.

Filmpjes en apps

Je hebt ook heel mooie prentenboeken-apps. Bij prentenboeken-apps zit vaak ook een stem die het boek voorleest. Soms zelfs in verschillende talen.

Apps of filmpjes voor kinderen vanaf 1 jaar kunnen interessant en leerzaam zijn. Er zijn bijvoorbeeld prentenboek-apps die verhalen nog interessanter maken. Vaak leest een stem het boek voor, soms zelfs in verschillende talen. Ook op Jeugdbibliotheek.nl.vind je voorleesfilmpjes.

Wees wel voorzichtig met beeldschermen voor jonge kinderen. Te lang achter een beeldscherm zitten kan schadelijk zijn.
Gebruik de prentenboek-apps niet vlak voor het slapen gaan. Je kind wordt hier extra wakker van door het blauwe licht van de schermen.

Naar de bibliotheek

Het is fijn als er thuis een plank met boeken voor je kind is. Maar word vooral lid van de bibliotheek. Daar is een enorme keus aan boeken. Bovendien kunnen de medewerkers je helpen boeken of dvd’s  te vinden, die passen bij wat jouw kind nu interesseert.

  • Je kunt je kind gratis lid maken van de bibliotheek. Kijk op de website van de bibliotheek voor meer informatie.
  • Misschien organiseert de bibliotheek ook een voorleesmiddag? Of een theatervoorstelling? Vraag ernaar!
  • Is er bij jou in de buurt geen bibliotheek? Dan rijdt er misschien een boekenbus of bibliobus.
  • Op Jeugdbibliotheek.nl lees je meer voorleestips en vind je lijstjes met boeken, die leuk zijn voor verschillende leeftijden.