Peuter
Vriendschap mood picture

Vriendschap

Het is goed als je kind in contact komt met andere kinderen. Je peuter leert dan met andere kinderen omgaan. Hoe ouder je kind wordt, hoe beter het rekening kan houden met andere kinderen en hun gevoelens. Dat moet je kind kunnen om vriendschappen te sluiten.

Contact met andere peuters

Je kunt je kind helpen vriendjes te vinden door ervoor te zorgen dat je peuter andere kinderen ontmoet.

  • Nodig eens een andere peuterouder uit op de koffie, zodat jullie kinderen samen kunnen spelen.
  • Ga naar de kinderboerderij of een speelpleintje in de buurt.
  • Speelotheken hebben vaak speeluurtjes.
  • In veel bibliotheken kun je naar het Boekstart-café.
  • In sommige gemeenten is er ook een ouder/kind/mama-café waar je andere ouders en kinderen kunt ontmoeten.

Vriendjes worden

Peuters spelen naast elkaar en nog niet echt samen. Ze wisselen vaak van ‘vriendje’. Echte vriendschap, waarbij je samen deelt en elkaar dingen vertelt, kun je dit nog niet noemen. Toch zie je misschien dat je kind op de peuterspeelzaal steeds hetzelfde kind kiest om naast te zitten. Waarschijnlijk heeft dat kind dezelfde interesses als jouw peuter. Als jouw peuter heel actief is, zal hij niet snel vriendjes worden met een kind dat graag kleurt en puzzelt. Het komt ook voor dat kinderen elkaar aankijken en meteen onafscheidelijk zijn. Er is dan een duidelijke klik. Geef je kind de tijd en ruimte om op zijn eigen tempo vriendjes te maken.

Delen is moeilijk

Peuters moeten nog leren om gevoelens te herkennen en kunnen er ook nog niet goed mee omgaan. Ze gaan ervan uit dat andere kinderen precies zo denken als zijzelf.  Ze zijn hun ‘eigen ik’ nog aan het ontdekken. Van ‘samen spelen, samen delen‘ snappen peuters nog niet veel. Als een vriendje met hetzelfde autootje wil spelen, kan je peuter dat heel moeilijk vinden. Het kan helpen als jij vertelt wat er gebeurt: “Ik zie dat jullie allebei met de brandweerauto willen spelen. Dat kan om de beurt. Eerst mag Finn, daarna mag jij met de auto.”

Je kunt delen en op je beurt wachten ook oefenen. Speel je zelf met je peuter, laat hem of haar dan niet altijd winnen bij een spelletje. Of geef een voorstelling met handpoppen, die laten zien hoe ze samen spelen en vriendjes zijn.