Puber
Beugel mood picture

Beugel

Staan de tanden en kiezen van je kind niet goed? Dan is een beugel meestal de beste oplossing. Daarvoor ga je met je kind naar een orthodontist. Je tandarts kan je het adres van een orthodontist geven. Tanden poetsen met een beugel vraagt wat extra aandacht.

Beugelbehandeling

Het is belangrijk dat de orthodontist goed uitlegt hoe de behandeling verloopt en wat je kind er zelf voor moet doen. Een beugelbehandeling duurt jaren. Als kinderen het nut ervan inzien, is de kans op succes groter. Het is dus heel belangrijk dat je kind de beugel zelf ook wil dragen en bereid is om het gebit en de beugel goed schoon te houden.

Om precies na te gaan welke beugel nodig is, doet de orthodontist eerst onderzoek. Hij maakt röntgenfoto’s en gipsafdrukken van het gebit. Ook krijg je een overzicht van wat de hele behandeling gaat kosten. Je kunt dan samen met je kind beslissen of je de behandeling doorzet. Tijdens de behandeling moet je kind regelmatig voor controle naar de orthodontist.

Een vaste beugel

Een vaste beugel zorgt ervoor dat de tanden op de juiste plaats komen te staan. Deze beugel bestaat uit kleine plaatjes die op de tanden worden geplakt. De plaatjes worden verbonden met een metalen draad. Regelmatig stelt de orthodontist of de tandarts de draden bij. Of hij vervangt ze. Dit kan wat pijn doen.

Een buiten(boord)beugel

Een buiten(boord)beugel is een metalen boogje dat met ringetjes vastzit aan de kiezen. De boog steekt een beetje uit de mond en zit met een band vast om de nek of het hoofd van je kind. Dit zorgt ervoor dat de bovenkaak iets langzamer groeit. Na een tijdje passen de onder- en bovenkaak dan weer beter op elkaar. De buitenbeugel werkt alleen op de bovenkaak. In het begin moet je kind deze beugel ongeveer 16 uur per dag dragen.

Een activator of blokbeugel

Een activator of blokbeugel is een dubbele beugel die je kind zelf in en uit kan doen. Deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak sneller gaat groeien. Na een tijdje passen de onder- en bovenkaak dan weer beter op elkaar. Met deze beugel kan je kind niet eten. Praten is ook wat lastig met deze beugel. Daar moeten kinderen even mee oefenen.

Een uitneembare beugel

Een uitneembare beugel is een roze plaatje dat tegen het gehemelte aan zit. Metalen haakjes houden de beugel op zijn plaats. Deze beugel duwt of houdt de tanden in de juiste stand.

Een retentiebeugel

Een retentiebeugel is een beugel die je kind zelf in en uit kan doen. Hij is nodig om de tanden en kiezen op hun nieuwe plaats te houden, nadat je kind een andere beugel heeft gehad. Er bestaan verschillende soorten retentiebeugels: een plastic plaatje, een soort gebitsbeschermer of een metalen draad die achter de tanden wordt geplakt.

Poetsen met een beugel

  • Bij een vaste beugel moet je kind extra goed poetsen, want er blijven veel etensresten in hangen. Poets de tanden en de beugel na elke maaltijd.
  • Met een pijpenragertje of een ander klein borsteltje kan je kind beter tussen de plaatjes poetsen.
  • Let er bij een buitenbeugel op dat je kind zijn kiezen goed poetst.
  • Een losse beugel maak je schoon onder de kraan, met een stevig borsteltje. Hiervoor kan je kind zeep of eventueel schuurmiddel gebruiken. Spoel hem daarna wel goed af! Kalkaanslag kun je schoonmaken met schoonmaakazijn.

Meer informatie