Puber
Jaloers gedrag mood picture

Jaloers gedrag

Jaloezie hoort bij de emotionele ontwikkeling in de puberteit. Het is dan ook geen teken van een slecht karakter als je puber wel eens jaloers is. Het is alleen wel belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van hun gevoelens en ook weten hoe ze daarmee om moeten gaan.

Jaloers op bezit

Anderen hebben soms iets wat je puber ook wel zou willen hebben, zoals mooie kleding of een stoere brommer. In de puberteit is dat nog belangrijker omdat je kind ook graag bij de groep wil horen. Bij die groep horen vaak een bepaald uiterlijk en speciale spullen.

Je kunt kinderen natuurlijk niet alles geven wat ze maar wensen. Het is juist belangrijk dat tieners leren om hun jaloerse gevoelens te beheersen. Ze kunnen beter kijken naar wat ze zelf hebben of kunnen, dan naar wat anderen hebben of kunnen. Daarnaast kan je kind natuurlijk altijd een bijbaantje zoeken of sparen om iets duurs te kunnen kopen.

Uiterlijk en jaloezie

Als kinderen ouder worden, begint het uiterlijk een steeds grotere rol te spelen. Knappe en mooie jongeren zijn meestal populair. Jongeren zijn daardoor vaak jaloers op het uiterlijk van anderen. Misschien heeft jouw kind daar ook wel eens last van.

  • Je kunt je kind uitleggen dat het innerlijk minstens even belangrijk is als het uiterlijk.
  • Daarnaast is het goed dat je kind ook wat meer zelfvertrouwen krijgt en een positiever zelfbeeld.
  • Geef je kind bijvoorbeeld complimentjes en help bij het uitzoeken van leuke kleding of een leuk kapsel.

Jaloers in de liefde

Jaloezie kan de kop opsteken als pubers verliefd zijn of verkering hebben. De meeste stelletjes hebben dat natuurlijk wel eens. Het wordt pas een probleem als het te ver gaat; bijvoorbeeld wanneer een van de twee de gedachte niet los kan laten dat de ander misschien vreemdgaat. Jongeren worden dan veeleisend en bezitterig. Hierdoor lopen ze juist het risico dat ze de relatie beschadigen. Dit levert natuurlijk veel stress op.
Als je merkt dat je kind jaloers is in de liefde, kun je proberen uit te leggen dat vertrouwen belangrijk is in een relatie.