Puber
Jeugdgezondheidszorg mood picture

Jeugdgezondheidszorg

Rond het 12e jaar gaat je kind naar het voortgezet onderwijs. In deze periode is er meestal nog een paar keer contact met de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Daarnaast kun je als ouder altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg met al je vragen en zorgen over je kind.

Afspraken bij de Jeugdgezondheidszorg

In de leeftijd van 12 tot 18 jaar is er op een aantal vaste momenten contact met de jeugdgezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij het invullen van een digitale vragenlijst of een voorlichting door de jeugdverpleegkundige in de klas.

Op deze leeftijd zijn afspraken met de jeugdgezondheidszorg vooral op de school van je kind.

Met zorgen en vragen naar de jeugdgezondheidszorg

Heb je zorgen over je kind? Denk je dat je kind zich niet goed ontwikkelt of niet lekker in z’n vel zit? Weet je je geen raad met zijn of haar gedrag? heb je zorgen over zijn of haar relatie met vrienden of met jou als ouder? Zijn er problemen met drank of drugs? Maak dan een afspraak bij de jeugdgezondheidszorg.

Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen zijn er voor jou en je kind. Ze kunnen ook meer vertellen over bijvoorbeeld gezond eten, roken, drank en drugsgebruik.

Jouw kind kan ook zelf een afspraak maken met een jeugdarts. Wat je kind met de jeugdarts bespreekt, blijft vertrouwelijk.

Het wisselt per gemeente bij welke organisatie de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zit: vaak is dit een GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Soms zit het bij een wijkteam. Als je niet weet onder welke JGZ-organisatie je kind valt, kun je googlen op op naam van jouw woonplaats en ‘jeugdgezondheidszorg’.

Informatie en tips bij GroeiGids

Als je meer wilt weten over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je puber, kun je bij GroeiGids terecht. Op deze website vind je informatie per leeftijd.
Veel ouders gebruiken de GroeiGids app. Hierin staat dezelfde betrouwbare informatie als op deze website. Je ontvangt ook handige berichten met tips die passen bij de leeftijd van je kind, zodat je weet wat er dan kan gaan spelen.