Puber
Masturberen mood picture

Masturberen

In de puberteit ontdekt je tiener zijn of haar lichaam. Pubers beginnen dan vaak met masturberen. Vanaf welke leeftijd is dit? Kunnen jongeren ook te vaak masturberen? En hoe kun je er met je kind over praten?

Is het normaal dat mijn kind masturbeert?

Op een gegeven moment ontdekt je kind dat het aanraken van zijn of haar geslachtsdelen een fijn gevoel kan geven. Dit is normaal en begint soms al als je kind nog heel jong is.

Heeft je dochter ontdekt dat het fijn is om te vingeren of om over haar clitoris te wrijven? Trekt je zoon zichzelf af? Dat is normaal. Door te masturberen ontdekt je kind wat hij of zij wel en niet fijn vindt. Dat is ook goed om te weten als je kind later gaat vrijen met een ander. Je kind kan dan goed bij de ander aangeven wat hij of zij wel of niet wil. Je kind kan klaarkomen door masturberen, maar dat hoeft niet. Het is ook afhankelijk van de leeftijd van je kind, of het lichaam daar al aan toe is.

Wanneer beginnen pubers met masturberen en hoe vaak?

Bij 13- tot 15-jarigen heeft 61% van de jongens weleens gemasturbeerd en 21% van de meiden. Als ze 14,6 jaar zijn heeft de helft van de jongeren gemasturbeerd.

Meer dan de helft (57%) van de jongens die masturberen doet dat minstens een paar keer per week. Maar 22% van de meiden in deze groep doen het ook zo vaak.

Hoe komt het dat je zoon een natte droom heeft?

De meeste jongens hebben hun eerste zaadlozing tussen hun 11e en 16e jaar. Lees hier meer over de (eerste) zaadlozing. Het komt voor dat dat in hun slaap gebeurt. Je zoon wordt dan ’s morgens wakker in een nat, misschien plakkerig bed. We noemen dit een natte droom. Veel jongens vinden dit vervelend. Alleen daarom al masturberen ze af en toe tot ze klaarkomen. De natuur heeft het nu eenmaal zo geregeld dat sperma regelmatig ververst moet worden in het lichaam. Masturbeert je zoon niet, dan zullen de natte dromen regelmatig voorkomen.

Word niet boos over het natte bed. Vertel je zoon waar hij schone lakens kan vinden. Het is geen straf om zelf het bed te verschonen. Hij vindt het waarschijnlijk prettig dat hij jou niet steeds hoeft te vertellen over zijn zaadlozing.

Hoe praat je met je kind over masturberen?

Bij de seksuele opvoeding van je kind kun je ook vertellen over masturberen. Misschien vind je dat moeilijk. Of misschien vindt je kind het niet prettig om hier met jou over te praten.

  • Vertel in ieder geval dat masturberen privé is. Je kind mag het doen als hij of zij dat zelf wil, maar niet zomaar overal. Anderen hoeven het niet te zien. Het is iets van je kind alleen of (later) met een geliefde. De eigen kamer is een goede plek om te masturberen.
  • Leg ook uit dat het niet altijd verstandig is om er foto’s of filmpjes van te delen met anderen op internet. Praat over sexting. Lees hier alles over sexting.
  • Vertel ook dat masturberen geen pijn hoort te doen.

Kunnen pubers ook te vaak masturberen?

Het komt – vooral bij jongens – soms voor dat jongeren een bepaalde periode heel vaak masturberen. Als jouw kind dat doet, maak je je misschien zorgen. Is het schadelijk? Is mijn kind seksverslaafd? Masturberen – met of zonder zaadlozing – is niet slecht voor de gezondheid. Het geeft pas zorgen als je kind nergens anders meer aan kan denken. Je kind komt dan niet meer toe aan de normale dagelijkse bezigheden. Denk aan buitenspelen, huiswerk maken, computeren, met vrienden optrekken, enzovoort. Het lijkt er dan op dat masturberen voor je kind de enige manier is om zich prettig te voelen.

Maak je je zorgen?

Als je bezorgd bent over het seksuele gedrag van je kind, kun je dit altijd bespreken bij je huisarts of de Jeugdgezondheidszorg. Of ga in gesprek met een seksuoloog. Neem het ook serieus als je kind zelf vertelt dat hij of zij te veel met seks bezig is en dit een probleem vindt.

Meer weten over masturberen?

Wil je kind meer weten over masturberen? Dan kun je hem of haar wijzen op het artikel ‘Met jezelf vrijen’ op Sense.info (13+). Ook op Pubergids.nl (10+) kan je kind meer lezen over opwinding en klaarkomen.

Op seksueleopvoeding.info lees je meer over de seksuele ontwikkeling van je kind tussen 12 en 15 jaar.