Puber
Niet willen leren mood picture

Niet willen leren

Het ene kind gaat liever naar school dan het andere. Het ene kind werkt ook harder of leert makkelijker dan het andere. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het gedrag van je kind veranderen is niet makkelijk. Soms helpt huiswerkbegeleiding.

Je best doen

In de brugklas (eerste klas) doen jongeren meestal enorm hun best, meisjes nog meer dan jongens. Meisjes willen graag voldoen aan de eisen van volwassenen, zijn zorgvuldiger en ijveriger en hebben meer doorzettingsvermogen, maar ook jongens zijn in de brugklas vaak nog erg leerstofgericht.

Andere leuke dingen doen!

Vanaf de tweede klas zie je dat zowel jongens als meisjes minder hun best gaan doen.

 • Omgaan met vrienden wordt belangrijker dan de leerstof. Je kind wil zich vooral prettig voelen. School moet gezellig zijn.
 • Jongeren zetten zich af tegen wat volwassenen willen, of willen niet als ‘nerd’ gezien worden.
 • Door de hormonale veranderingen en de veranderingen in de hersenen hebben veel pubers moeite met vooruitdenken en plannen. Als er iets leuks is, of er een vriend belt of langskomt, ‘vergeet’ je kind het huiswerk.

Wat kun doen als je kind niet wil leren?

 • Praat met je kind. Luister naar wat je zoon of dochter te zeggen heeft. Vertel hoe belangrijk een schooldiploma is voor een goede toekomst. Zeg ook dat het gaat om zijn of haar leven en toekomst, niet die van jou! Je kind moet zelf kiezen. Jij kunt daar wel bij helpen, en zo nodig advies geven.
 • Wil je kind niet praten, of haalt dat niets uit? Vraag dan aan een vriend of familielid om eens met je kind te praten, iemand waar je zoon of dochter goed mee kan opschieten. Pubers vinden de mening van hun vrienden vaak belangrijker dan die van hun ouders. Daardoor dring je als ouders soms moeilijk tot hen door.
 • Probeer erachter te komen of er misschien een probleem is waardoor je kind niet wil leren, en zoek daar een oplossing voor.
 • Neem contact op met de mentor op school. Bespreek het tijdens een rapportbespreking of maak een aparte afspraak.
 • Het is belangrijk dat je puber zich thuis voelt op school. De sfeer moet goed zijn.
 • Ga na of je kind goed contact heeft met andere leerlingen, en of er misschien vrienden zijn die ook niet veel uitvoeren. Ook verkeerde vrienden kunnen een oorzaak zijn voor slecht leren.
 • Leuke dingen verbieden wanneer kinderen slecht presteren op school werkt helaas vaak niet. Je kunt beter afspraken met hen maken of hen belonen als ze hun best doen.
 • Geef je kind op voor huiswerkbegeleiding of extra lessen (bijles). Dit helpt meestal wel, als je kind er tenminste open voor staat.
 • Praat erover met andere ouders. Dit kan opluchten en geeft vaak veel herkenning. Bovendien hoor je misschien nog goede tips.
 • Blijf niet ‘doorzeuren’. Dit werkt averechts en heeft soms zelfs flinke ruzies tot gevolg. Pubers kunnen niet tegen ‘zeurende’ ouders, vooral niet als ze weten dat je gelijk hebt. Op een gegeven moment moet je je erbij neerleggen. Als je band met elkaar (hechting) de eerste twaalf jaar goed was, komt het meestal wel goed. Waren er altijd al problemen? Zoek dan steun en eventueel hulp. Dat kan via school, maar je kunt ook met je probleem terecht bij de Jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.