In de puberteit krijgt je kind voor het eerst seksuele gevoelens. Je puber wordt misschien voor het eerst verliefd. De meesten pubers worden verliefd op iemand van het andere geslacht. Maar je kind kan als jongen ook op jongens vallen of als meisje op meisjes. Hoe ga je hier als ouder mee om?
Wat zijn de verschillende seksuele voorkeuren?
In de puberteit voelen jongeren zich vaak voor het eerst seksueel of romantisch aangetrokken tot iemand.
- Veel pubers voelen zich aangetrokken tot iemand van het andere geslacht. Dat noemen we heteroseksueel.
- Er zijn ook jongens die op jongens vallen, dat noemen we homoseksueel.
- Een meisje dat op meisjes valt, noemen we lesbisch.
- Er zijn er ook tieners die zich seksueel aangetrokken voelen tot jongens én meisjes, dat noemen we biseksueel.
- Tieners die zich aangetrokken voelen tot iemand waarbij jongen of meisje (gender) geen rol speelt, noemen we panseksueel.
Mensen worden geboren met een geslacht waar ze op vallen. Ze kunnen die niet zelf kiezen. Daar zijn psychologen, psychiaters en artsen het over eens. Het geslacht waar ze op vallen wordt duidelijk als ze verliefd worden. Steun je kind. Of het nu homo, lesbisch, biseksueel of panseksueel is.
Gaat je tiener experimenteren of niet?
Je kind merkt misschien dat hij of zij verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht. Of op jongens én meisjes. Dat betekent niet dat jouw zoon of dochter daar ook direct iets mee wil doen. Iedere puber gaat hier anders mee om.
Veel jongeren laten het niet merken dat ze verliefd zijn. Andere tieners proberen in deze periode juist veel uit met verliefdheid en seks. Sommige jongens vrijen dan ook met jongens en sommige meiden met meiden. Jongeren kunnen zo ontdekken dat ze homoseksueel, lesbisch of iets anders zijn. Sommige tieners houden deze gevoelens liever voor zich.
Wat is een coming out?
Sommige tieners laten voorzichtig merken dat zij homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn. Anderen komen er openlijk voor uit. Als iemand dit voor het eerst vertelt, noemen we dat ook wel ‘coming-out’ of ‘uit de kast komen’.
Als jouw kind vertelt dat hij of zij homoseksueel, lesbisch of biseksueel is, schrik je misschien. Of misschien moet je even aan het idee wennen. Het kan ook dat je al een vermoeden had.
Voor je kind kan het een grote stap zijn om hier open over te zijn. Vaak zijn tieners bang voor de reactie van hun familie en vrienden. Ook als ze een goede reactie verwachten, kan het spannend voor ze zijn. Beschouw het als een goed teken als je puber het je durft te vertellen. Het geeft aan dat je kind je vertrouwt.
Hoe reageer je op de coming out van je puber?
- Als je puber jou vertelt over zijn of haar seksuele voorkeur, probeer dan zo positief mogelijk te reageren. Zeg tegen je kind dat iedereen zichzelf mag zijn. Zeg ook dat je het fijn vindt dat hij of zij je erover vertelt.
- Weet je niet goed wat je ervan moet vinden? Vind je het moeilijk dat het anders is dan je had verwacht? Of weet je niet genoeg van LHBTIQ+? Lees dan meer informatie over LHBTIQ+ op seksueleopvoeding.info en Iedereenisanders.nl.
Wil je kind praten met andere LHBTIQ+-jongeren?
Het kan voor je kind fijn zijn om met jongeren te praten, die dezelfde gevoelens hebben. Met de Jong&Out-app van het COC kunnen LHBTIQ+-jongeren tot en met 18 jaar in een veilige online omgeving met elkaar praten. Ze praten hier over hun coming-out, liefde en gender. Er zijn duidelijke huisregels en moderators. Dat voorkomt nepaccounts en online pesten. Zo weet je dat veiligheid voorop staat en dat de privacy van je kind wordt beschermd.
Heb je zorgen over de homoseksualiteit van je kind?
Misschien maak je je zorgen, omdat homo- of biseksualiteit niet overal en door iedereen geaccepteerd wordt. In sommige kringen kan je kind bewust slecht behandeld worden. In sommige gelovige kringen wordt bijvoorbeeld gezegd dat ‘homoseksualiteit een ziekte is’. Dat zou dan ‘met therapie wel overgaan’. Of er wordt gezegd dat ‘homo’s ervoor kiezen’. Het is allemaal niet waar. Dat is wetenschappelijk bewezen.
Hoe leer je je tiener respect te hebben voor iemand met een andere seksuele voorkeur?
Als je kind heteroseksueel is, is het belangrijk dat hij of zij respect heeft voor anderen die lesbisch, homoseksueel of biseksueel zijn. Sommige jongeren vinden dit moeilijk. Meer informatie over LHBTIQ+ vinden zij op Sense.info en Iedereenisanders.nl.
Wil je meer weten over seksuele voorkeuren?
Rutgers heeft voor scholen een ‘Handreiking sekse, gender en seksuele diversiteit’ waarin de woorden sekse, gender en seksuele diversiteit worden uitgelegd. Als ouder lees je hierin ook informatie over LHBTIQ+ (lesbisch, homo, bi+, transgender, intersekse en queer).
Op Queerboeken.nl vind je een overzicht van boeken voor jongeren en jongvolwassenen. In deze boeken lees je hoe je ‘de wereld door de ogen van een ander bekijkt’.