Puber
Skateboarden en skaten mood picture

Skateboarden en skaten

Speelgoed op wielen, zoals skates, een wave- of skateboard of een (stunt)step, zijn populair speelgoed bij kinderen. Buiten actief bezig zijn is goed voor je kind! Het is goed voor de motorische ontwikkeling, voor het zelfvertrouwen, maar ook voor de conditie.

Skatebescherming

Spelende kinderen vallen soms, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar je wilt ernstige blessures natuurlijk voorkomen. Als kinderen vallen, vallen ze bijna altijd achterover. Ze vangen zichzelf op met hun armen. In het ergste geval breken ze een pols of elleboog. Daarom is het heel belangrijk dat ze pols- en elleboogbeschermers gebruiken. Ook het dragen van een helm is aan te raden.

  • Koop niet te grote beschermers. Als ze te ruim zitten, bieden ze te weinig bescherming.
  • Let ook goed op de wieltjes onder de skates of het skateboard. Wieltjes die niet soepel draaien of niet stevig zijn, kunnen nare ongelukken veroorzaken.

Skatelessen

Je kunt in allerlei soorten sport les krijgen. Misschien is het verstandig om je kind skate- of skateboardles te laten volgen. Zo leert je kind bijvoorbeeld goed te remmen, waardoor je kind veiliger kan skaten of skateboarden. Als je zelf kunt skaten of skateboarden, is het leuk om samen met je kind eens een rondje of langere tocht te rijden.

Goede plek

Ga op zoek naar een plek waar je kind de ruimte heeft. Speelgoed op wielen kun je het best gebruiken op een gladde ondergrond, zonder zand en steentjes. Zorg dat je kind niet speelt op plekken waar veel mensen zijn, zoals drukke winkelcentra en scholen. Pas ook op voor plekken in de buurt van drukke wegen.

Stunten

Je kind vindt het vast spannend om nieuwe trucs uit te proberen op de skates, het waveboard of het skateboard. Leg je kind uit dat sommige stunts nare ongelukken kunnen veroorzaken. Daarmee breng je niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar.

Kijk voor meer informatie over skaten lees je op de website Kinderveiligheid.nl.