Vriendschap is heel belangrijk voor jongeren. Iedere jongere is daarmee bezig en wil graag ergens bij horen. Maar hoe worden vriendengroepen gevormd?
Groep op basis van overeenkomsten
Jongeren die bij een vriendengroep horen, hebben vaak bepaalde overeenkomsten, zoals hun muziekstijl, kledingstijl, uiterlijk, afkomst, hobby’s, interesses, leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Soms horen kinderen bij een subcultuur zoals hiphop of gothic.
De jongens tegen de meiden
Vaak zie je dat bepaalde groepjes alleen uit jongens of meisjes bestaan. Er is dus groepsvorming op basis van geslacht. Eigenlijk is dat een heel sterke overeenkomst. Meiden hebben vaak dezelfde interesses, bijvoorbeeld mode. Jongens hebben heel andere interesses, zoals voetbal. In bepaalde situaties, zoals de disco, gaan de groepen mengen. Vanaf een jaar of 16 zie je weer gemengde groepen ontstaan.
Het populaire groepje
Het groepje met alle populaire mensen, daar wil je kind misschien graag bij horen. Ze staan altijd in de belangstelling, dragen de nieuwste mode en hebben de meeste vrienden. Dat is een druk leven, want hoe meer vrienden je hebt, hoe meer tijd en energie daar in gaat zitten. Een goede vriendschap moet je tenslotte onderhouden, anders is hij niet veel waard.
Hangjongeren
Voor veel pubers is zomaar wat ‘rondhangen’ en met elkaar kletsen heel belangrijk. Je kind hoort bij een groepje en leert sociale vaardigheden. Misschien maak je je zorgen als je kind veel rondhangt.
Veel pubers doen daarnaast ook nog allerlei andere dingen samen, zoals sporten, vrijwilligerswerk, huiswerk maken, uitgaan, shoppen of concerten bezoeken.
- Probeer de vrienden van je kind te leren kennen.
- Bespreek met je kind hoe mensen vaak tegen dat rondhangen aankijken.
- Hoe gaat je kind daarmee om? Waar heeft niemand er last van? Leer je kind ook om geen rommel achter te laten.
Conflicten
Er zijn groepjes jongeren die een groot deel van de dag op een bankje in het park hangen. Soms maken ze zich daarbij schuldig aan negatief gedrag, zoals diefstal en vandalisme. Spreek jongeren aan op hun gedrag of doe dat samen met andere ouders als je er liever niet alleen op afstapt. Als dat niet helpt, kun je de wijkagent inschakelen.
Soms komen groepen jongeren negatief in het nieuws, bijvoorbeeld wanneer ze ruzie zoeken met andere groepen en dat op een gevecht uitloopt. Tussen sommige groepen bestaat veel rivaliteit. Dit heeft vaak te maken met waar een groep voor staat, of met afkomst, etniciteit of groepsdruk. Vaak is er agressie door alcoholmisbruik.