Zwanger
Gezond zwanger mood picture

Gezond zwanger

Als je zwanger bent is gezond leven extra belangrijk. Voor je eigen gezondheid en conditie en om ervoor te zorgen dat je baby zich zo goed mogelijk ontwikkelt en groeit.

Gezond eten en bewegen

Gezond en afwisselend eten  en bewegen  is belangrijk. Net als zorgen dat je niet te veel stress hebt.

Wil je makkelijk en snel checken of je iets veilig kunt eten? Download dan de app Zwangerhap.
Je kunt meer trek hebben als je zwanger bent. Ook kun je opeens zin krijgen in dingen die je anders nooit at. Zo’n veranderde smaak komt door de verandering in hormonen.
Je kunt natuurlijk af en toe best iets extra’s eten. Kies dan iets gezonds, zoals een extra volkoren boterham of wat groente of fruit.

Ook bewegen is belangrijk tijdens de zwangerschap. Lees hierover op Allesoversport.nl

Foliumzuur en vitamine D

Tot je tien weken zwanger bent is het belangrijk om 1 tablet foliumzuur per dag te slikken. Foliumzuur slikken verkleint de kans dat je kind wordt geboren met een ernstige aandoening, zoals een open ruggetje of een open schedel.
Slik ook 10 microgram vitamine D per dag. Je kunt ook kiezen voor een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen.

Stop met roken, alcohol en drugs

Ben je nog niet gestopt met roken , alcohol en drugs toen jullie probeerden om zwanger te worden? Dan is het advies om dat zo snel mogelijk te doen. In deze folder van het Trimbos lees je er nog meer over. Op Alcoholvrijzwanger.nl lees je hoe belangrijk het stoppen met alcohol is.

Meer informatie over gezond zwanger zijn

  • Op Allesoverzwanger.nl lees je wat je kunt doen om gezond te blijven als je zwanger bent en wat je kunt doen bij veel voorkomende klachten.
  • Belangrijke adviezen voor als je zwanger bent vind je op Thuisarts.nl
  • In het artikel Veilig zwanger lees je waar je rekening mee moet houden met medicijnen, tandarts, gevaarlijke stoffen, omstandigheden op je werk en meer.