Zwanger
Huisbezoek jeugdgezondheidszorg mood picture

Huisbezoek jeugdgezondheidszorg

Na de geboorte ga je regelmatig met je kind naar de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Daar wordt de groei en ontwikkeling van je kind gevolgd. Je krijgt er advies over opvoeding en ouderschap. De JGZ kan je ook tijdens je zwangerschap al ondersteunen. Dat wordt een prenataal huisbezoek of zwangerschapshuisbezoek genoemd.

Prenataal huisbezoek

Tijdens je zwangerschap kun je al een huisbezoek van een jeugdverpleegkundige krijgen. Als je het liever niet thuis hebt, kunnen jullie ook ergens anders afspreken. De jeugdverpleegkundige kan hulp bieden als je vragen of problemen hebt, waarbij de verloskundige je niet kan helpen.

Met de jeugdverpleegkundige kun je bijvoorbeeld bespreken hoe het is om vader of moeder te worden. Maar ook als je (financiële) problemen hebt of als de thuissituatie ervoor zorgt dat je je niet fijn voelt in je zwangerschap. Je kunt bijvoorbeeld praten over jullie ideeën over de opvoeding en hoe je denkt dat je relatie zal veranderen. Je kunt bespreken wat je zou willen veranderen en hoe je werk en zorg voor je kind kunt combineren. Je kunt al je vragen en twijfels bespreken.

Of misschien vind je het moeilijk om je leefstijl aan te passen nu je zwanger bent. Misschien weet je niet goed waar je op moet letten om gezond zwanger te zijn. De jeugdverpleegkundige luistert, ondersteunt en adviseert. Ze denkt met je mee over mogelijke oplossingen en kan je ook adviseren waar je terecht kunt met vragen, die zij niet kan beantwoorden.

Hoe regel je zo’n prenataal huisbezoek?

Als je verloskundige, gynaecoloog of huisarts merken dat je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken, adviseren ze een prenataal huisbezoek door de Jeugdgezondheidszorg. Je kunt het prenataal huisbezoek ook zelf aanvragen, ook als het niet je eerste zwangerschap is. Je vraagt het bezoek aan via de Jeugdgezondheidszorg. Je verloskundige of huisarts kan je daarbij helpen. Alle informatie kun je nalezen in de folder van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Huisbezoek van de kraamzorgorganisatie

Nadat je je hebt opgegeven voor kraamzorg na de geboorte, komt er ook iemand bij je thuis om je wensen door te spreken. Als je nog niet zo lang in Nederland woont, weet je misschien niet wat kraamzorg is. In het filmpje hieronder wordt dat goed uitgelegd. Op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid kun je het filmpje ook bekijken in het Engels, Spaans, Frans, Turks, Pools, Syrisch Arabisch, Berbers, Tigrinya en Oekraïns.

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/0jufMaPZ56s?si=QQg-GBv9EpgtzsSr om hem alsnog te bekijken.

Stevig Ouderschap voor (aanstaande) ouders

Stevig Ouderschap biedt opvoedondersteuning aan aanstaande ouders en ouders die net een kind hebben gekregen. Heb je vragen over de opvoeding, wil je extra ondersteuning bij je rol als ouder of wil je graag je verhaal kwijt over je eigen jeugd of omstandigheden van nu? Dan is Stevig Ouderschap misschien wat voor jou.

Om dit in te schatten, ontvang je vlak na de geboorte een korte vragenlijst. De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau bespreekt de vragenlijst met je tijdens het huisbezoek. Als uit de vragenlijst blijkt dat je behoefte hebt aan extra ondersteuning, krijg je zes huisbezoeken van een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige. De jeugdverpleegkundige luistert naar je en denkt met je mee. Ze geeft eventueel advies en kijkt samen met jou naar oplossingen voor de problemen waar je tegenaan loopt. Ze heeft even alle aandacht voor je.

Zie je tijdens je zwangerschap op tegen het moederschap? Of maak je je zorgen over je relatie, je rol als ouder of de toekomst van je kind? Dan kun je, in overleg met je verloskundige, mogelijk al vanaf 16 weken zwangerschap gebruik maken van Stevig Ouderschap Prenataal. Een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige komt dan tijdens de zwangerschap twee tot vier keer bij je thuis om met jou (en je partner) te praten over de verwachtingen en uitdagingen van het aanstaande ouderschap. Ook na de bevalling blijft zij je ondersteunen.

Kijk voor meer informatie op Stevigouderschap.nl.

VoorZorg voor aanstaande moeders

Steeds meer JGZ-organisaties bieden ook VoorZorg. Dit is voor vrouwen die voor het eerst zwanger zijn en in een kwetsbare situatie zitten. VoorZorg is er bijvoorbeeld voor vrouwen met geld/ of verslavingsproblemen, of voor vrouwen die problemen hebben met hun (ex-)partner. Als je deze zorg kunt gebruiken, bespreek dit dan met je verloskundige, huisarts of andere zorgverlener. De hulp van VoorZorg is voor jou gratis. Een speciaal opgeleide VoorZorgverpleegkundige komt regelmatig (ongeveer om de twee weken) bij je thuis.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen:

  • gezond eten en bewegen tijdens de zwangerschap
  • ontzettend moe of misselijk zijn
  • hoe bereid ik me voor op de bevalling
  • wennen aan je baby
  • samen of alleen voor je baby zorgen
  • wel of niet aan het werk (of terug naar school) gaan

De VoorZorgverpleegkundige richt zich naar jouw wensen. Jij bepaalt waarover gepraat wordt en welke informatie je graag wilt hebben. De verpleegkundige zal ook eventueel de aanstaande vader of andere familieleden bij het programma erbij halen. Zij kunnen ook een belangrijke rol spelen in het leven van je kind. Het VoorZorgprogramma is een aanvulling op de zorg die de verloskundige, de kraamzorg en het consultatiebureau biedt.

* Nog niet in alle gemeenten wordt VoorZorg en Stevig Ouderschap aangeboden. Vraag het aan je verloskundige.

Na de geboorte

Als je kind geboren is en je afscheid hebt genomen van de verloskundige en kraamverzorgende, blijft de Jeugdgezondsheidszorg er voor je. Hier wordt je kind gevolgd en kun je terecht met al je vragen over de gezondheid, groei en ontwikkeling. Je kunt zelf ook de groei en ontwikkeling bijhouden in de GroeiGids-app.