Zwanger
Kinderwagen mood picture

Kinderwagen

Als je straks onbezorgd met je baby wilt gaan wandelen, kun je nu alvast zorgen voor een veilige en stabiele kinderwagen.

Een veilige kinderwagen

De meeste kinderwagens van nu zijn combi-wagens. Deze kinderwagens groeien mee met je kindje, vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar. Je hebt bij deze kinderwagen één onderstel waar je vanaf geboorte een kinderwagenbak op zet. Je baby ligt daar plat in. Zo lang mogelijk plat liggen is goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Gebruik de kinderwagenbak dan ook zo lang mogelijk. Ook ligt je baby er veilig en comfortabel in en is het goed beschermd tegen te veel licht en schokken. Vanaf dat je kind zelfstandig kan zitten, vervang je de kinderwagenbak door het stoeltje. Zo krijg je een wandelwagen. Je kindje is dan ongeveer tussen de 6 tot 9 maanden oud. Bij de meeste wandelwagens kan je kindje twee kanten op zitten, vooruit en achteruit.

Naast de wandelwagen heb je ook de buggy. De buggy lijkt op een wandelwagen, maar is lichter en kun je kleiner opvouwen. Ideaal dus voor als je op reis of vakantie gaat of om mee te nemen op de fiets. Buggy’s hebben vaak kleine wielen en een korte en smalle zitting. Daardoor zijn ze minder geschikt voor lange ritten, omdat het minder comfortabel is voor je kind. Ook hebben ze een minder goede vering in vergelijking met de wandelwagens.

Als je een kinderwagen koopt, bedenk dan goed waarvoor je hem wilt gebruiken en houd rekening met de veiligheid van je baby.

  • Koop een kinderwagen die voldoet aan Europese norm: NEN-EN 1888
  • Kan je kind nog niet zelfstandig zitten, maar is het wel beweeglijk in de kinderwagenbak. Bijvoorbeeld doordat het omrolt naar de buik of je kind wil zichzelf omhoog trekken? Dan is de kinderwagenbak niet diep genoeg en daardoor niet veilig meer. Stap dan ook over op de wandelwagen of de buggy, maar leg de rugleuning dan nog wel zo plat mogelijk. Pas wanneer je kind zelfstandig kan zitten, kun je het zitje rechtop zetten.
  • Als je veel reist met de auto, de bus of de trein, is een lichte wagen handig.
  • Een zwaardere wagen is geschikt om langer mee te wandelen of om lopend boodschappen mee te doen.
  • Koop een kinderwagen met een grote bak, dan kun je je kind zo lang mogelijk liggend vervoeren.
  • Vraag de verkoper om te laten zien hoe de wagen werkt en check zelf ook alles, bijvoorbeeld of de remmen goed werken.
  • Hang geen zware tas aan de duwbeugel. De kinderwagen kan dan omvallen. Kijk of de kinderwagen een (ruime) mand onder de wagen heeft en gebruik deze.
  • Om je baby te beschermen tegen de zon of de wind, zijn speciale doeken te koop, of je kunt zelf een doek bevestigen aan de kap van je kinderwagen. Zorg er wel voor dat er voldoende frisse lucht in de wagen komt, sluit de kap nooit helemaal af met de doek! Je kunt beter een parasol gebruiken tegen de zon.

Kijk voor meer informatie en tips voor het veilig gebruik van de kinderwagen op Kinderveiligheid.nl.