Baby
Darmkrampjes mood picture

Darmkrampjes

De meeste baby’s huilen vaak. Je vraagt je wel eens af hoe het komt. Kan het misschien zijn dat je baby last heeft van darmkrampjes? Maar hoe weet je of het darmkrampjes zijn? Waardoor krijgen baby’s deze darmkrampjes? Wanneer heeft een baby er vooral last van en is er een piek in darmkrampjes? En het allerbelangrijkste: wat kun je er tegen doen? Is er een middel dat werkt tegen darmkrampjes?

Heeft jouw baby darmkrampjes?

De meeste baby’s huilen vaak. Soms omdat ze honger hebben, soms omdat ze moe zijn. Of ze hebben een vieze luier. Is dat allemaal niet aan de hand? En gaat jouw baby vooral na de voeding hard huilen? Trappelt je baby met z’n beentjes en is hij moeilijk te troosten? Dan kunnen het darmkrampjes zijn. Baby’s die last hebben van krampjes zijn onrustig. Baby’s hebben er vooral last van in de middag en de avond. Ze kunnen er ook vaak moeilijker van slapen.

Oorzaken van darmkrampjes

De darmen van een baby zijn nog heel gevoelig. Ze kunnen door de voeding geprikkeld raken. Daarom hebben veel baby’s krampjes. Dat komt niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van maag en darmen. Het hoort er dus een beetje bij. Baby’s kunnen veel last hebben van darmkrampjes en daarom gaan huilen. Ook als baby’s te veel lucht mee krijgen met de voeding, kunnen ze krampjes krijgen. Je baby kan teveel lucht binnenkrijgen door hoe hij drinkt. Je baby drinkt bijvoorbeeld te snel of te veel.

Voeding en darmkrampjes

Bij borstvoeding kan een baby lucht binnen krijgen als hij te onrustig of te snel drinkt. Het kan ook komen door een houding tijdens de voeding waarbij de baby het stromen van de melk niet goed bij kan houden. Geef je gekolfte melk of kunstvoeding in een fles? Dan kan de melk ook te snel stromen. Dat kan vooral als de baby op de rug ligt en je de fles omhoog houdt. Of als de speen te wijde gaatjes heeft. Het is niet nodig de speen van de fles helemaal met melk gevuld te houden, zoals ze vroeger dachten. Het is beter om je baby iets rechter tegen je aan houden en de fles wat meer horizontaal houden. Zo kan je baby beter zelf het tempo aangeven en pauzes nemen tijdens het drinken. Zo zorg je dat je baby niet te snel drinkt en maak je de kans op darmkrampjes kleiner.

Koemelkallergie

Heeft je baby erge last van maag- en darmen na een voeding, huidklachten en/of luchtwegklachten? Dan kan het zijn dat je baby een koemelkallergie heeft. Het aantal kinderen dat voor het eerste levensjaar een koemelkallergie heeft, is ongeveer 2 tot 3%. Vraag je je af of jouw  baby misschien een allergie heeft voor koemelk? Neem dan contact op met je huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.

Buikpijn en eerste hapjes

Krijgt jouw baby na de eerste hapjes steeds vaker vaste voeding?
Dan moeten de darmen vaak wennen aan deze nieuwe voeding. Door deze vaste voeding kan je baby buikpijn of verstopping krijgen. Maar buikpijn bij baby’s komt zeker niet altijd door darmkrampjes. Het kan ook komen door harde en pijnlijke poep.

Piek darmkrampjes

Baby’s hebben meestal voor het eerst last van darmkrampjes als ze rond 2 à 3 weken oud zijn. Een piek in de darmkrampjes zien je vaak bij een baby van 6 tot 8 weken oud. Daarna merk je meestal dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden zullen darmkrampjes meestal vanzelf overgaan. De darmen van je baby zijn dan genoeg ontwikkeld. Geef het de tijd. Het gaat echt over.

Wat helpt tegen darmkrampjes?

Er zijn verschillende tips tegen darmkrampjes die je kunt uitproberen. Soms helpen  ze de krampjes te verminderen of om je baby wat rustiger te krijgen.

Rustiger drinken

 • Kijk goed hoe je baby drinkt en of je baby rustiger drinkt in een andere houding.
 • Als je borstvoeding geeft, kun je je baby meer laten leunen op zijn buikje door zelf achterover te leunen. Of houd je baby meer rechtop.
 • Als je flesvoeding geeft, probeer dan wat minder in de fles te doen en vaker per dag te voeden. Kijk tijdens het voeden goed of je baby al genoeg heeft. De fles hoeft niet leeg.
 • Het kan helpen als er zo min mogelijk lucht bij de flesvoeding komt. Schud de fles dus niet te hard en zorg tijdens het voeden dat de melk niet te snel stroomt.
 • Laat je baby tijdens de voeding even pauze nemen als dat nodig lijkt. En laat hem of haar even rechtop tegen je aan ‘uitbuiken’.
 • Neem na het voeden de tijd voor een boertje.

Contact

 • Baby’s worden rustig van contact. Houd je baby lekker rechtop tegen je aan, zing of loop rustig rond.
 • Een draagdoek of draagzak kan fijn zijn voor jullie allebei. Kies een draagzak die past bij de leeftijd en het gewicht van je baby.
 • Leg je baby met de buik tegen jouw borst of op je schoot en masseer zachtjes over de rug. Door de druk op het buikje kan dit verlichten.
 • Bij krampjes hebben baby’s de neiging om zich te overstrekken. Laat de baby met de armpjes over je schouder leunen. Zo kan hij zich niet strekken en komt er wat druk op de buik. Dit kan soms helpen.

Zuigen

 • Zuigen kan helpen. Als je borstvoeding geeft kun je de baby aan een iets legere borst leggen. Je kunt ook een pink of fopspeen geven als je zeker weet dat je baby geen honger heeft.

Is er een middel tegen darmkrampjes?

Er zijn verschillende middelen tegen darmkrampjes te koop bij de apotheek en drogist.  Soms zijn ze homeopathisch, soms niet. Van geen van deze middelen is  bewezen dat het werkt. Sommige ouders gebruiken ze toch, omdat het hen een prettig gevoel geeft. Probeer eerst de tips hierboven. En bedenk ook: het gaat echt over! Meestal zijn de krampjes na drie maanden al helemaal weg.

Wat als je het niet vertrouwt?

Denk je dat er meer aan de hand is dan gewone krampjes? Huilt jouw baby voor jouw gevoel te veel en twijfel je of je baby gezond is? Praat er over op het consultatiebureau, met de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg. Of maak een afspraak met de huisarts. Als je borstvoeding geeft, kun je ook overleggen met een lactatiekundige.