Basisschoolkind
Verlegen mood picture

Verlegen

Je kind is misschien verlegen als het iemand ziet, die het niet kent of als hij of zij in een onbekende situatie komt. Veel kinderen groeien over hun verlegenheid heen. Als je kind er last van heeft, kun je je kind helpen.

Normaal verlegen

Een kind voelt zich soms heel klein in een situatie met vreemden. hij of zij trekt zich dan terug en zegt niets meer. Je kind heeft dan tijd nodig om zich veilig en vertrouwd te voelen. Verlegenheid heeft vaak met karakter te maken. Het is niet erg als je kind zich teruggetrokken gedraagt, zo lang hij of zij er zelf geen last van heeft. Als je kind het zelf vervelend vindt, probeer hem of haar dan te helpen om weerbaarder te worden.

Cultuur en sekse

Wat de een verlegen noemt, noemt de ander beleefd. Dat hangt met cultuur samen. Ook vinden mensen verlegenheid bij meisjes soms minder een probleem dan bij jongens.

Verlegen door onzekerheid

Een kind kan ook verlegen zijn doordat hij of zij zich onzeker voelt, of weinig zelfvertrouwen heeft. Probeer te ontdekken waarin je kind zich wel zeker voelt, wat hij of zij goed kan en stimuleer je kind daarbij. Doe samen dingen waarbij het niet belangrijk is wie er wint of het best presteert. Zorg dat je kind regelmatig andere mensen ontmoet, zodat de wereld van je kind groter en minder eng wordt.

Probeer je kind te begrijpen

Is je kind te verlegen of past dit bij zijn leeftijd? Heeft de verlegenheid met zijn of haar karakter of onzekerheid te maken? Heeft je kind er zelf last van? Of valt dat wel mee? Wordt je kind ermee gepest? Praat er met andere mensen over, zonder dat je kind daar bij is.

Was je zelf ook verlegen?

Was je vroeger zelf verlegen en wil je je eigen kind dat besparen? Misschien spoor je je kind extra aan? Dat kan tot irritatie leiden. Je kunt je kind ook als meer verlegen inschatten dan het eigenlijk is. Of misschien ben je zelf juist heel anders, spontaan en makkelijk in de omgang? Vind je de verlegenheid van je kind vervelend? Sta stil bij je eigen gevoelens en probeer je in te leven in wat je kind voelt. Probeer de stappen die je kind wél zet te zien en die fijn te vinden.

Hoe kun je je verlegen kind steunen?

 • Help je kind op een zachte manier door spannende situaties heen.
 • Maak het onbekende bekend. Vertel bijvoorbeeld waar jullie heen gaan en wie daar is.
 • Straal vertrouwen uit dat je kind zich redt in nieuwe situaties.
 • Bespreek samen wat je kunt doen in een spannende situatie. Laat je kind daarna wel los en vertrouw erop dat hij of zij zich redt.
 • Maak tijd voor je kind als hij of zij zich teruggetrokken gedraagt. Praat erover. Je kind voelt dan zich begrepen en gesteund.
 • Knuffel je kind veel, want knuffelen is goed tegen stress.
 • Geef zelf het goede voorbeeld en laat zien dat je zelf ook op moeilijke situaties afgaat. Vertel je kind hoe je je voelde in een spannende situatie en hoe je het hebt opgelost.
 • Geef je kind een compliment als hij of zij stappen neemt. Niet overdreven enthousiast, maar vertel dat je wist dat je kind die stap kon zetten.
 • Onderneem actie als je merkt dat je kind wordt gepest.

Dit doe je niet als je kind verlegen is

 • Besteed niet te veel aandacht aan de verlegenheid en het teruggetrokken gedrag.
 • Noem je kind niet verlegen waar hij of zij bij is. Laat anderen je kind ook niet verlegen noemen.
 • Bescherm je kind niet te veel door hem of haar weg te houden van moeilijke situaties.
 • Probeer niet voor je kind te gaan praten. Help je kind niet te veel.
 • Word niet boos en dwing je kind niet om door te zetten als hij of zij bang is. Dit maakt je kind onzeker en boos.
 • Dwing je kind niet en zeg ook geen dingen als: “Ik word verdrietig als je die meneer geen hand geeft.”

Verlegenheid en angst

Gewone verlegenheid is anders dan sociale angst. Een kind raakt dan in paniek als hij of zij een kamer binnen moet met allemaal vreemden. Als jouw kind extreem verlegen is, kan een weerbaarheids- of assertiviteitscursus een goed idee zijn.

Praat je kind met mensen die het goed kent, maar lijkt het ‘op slot te gaan’ bij vreemde mensen of in bepaalde situaties? Als je dit bij je kind herkent, kan dat de angststoornis selectief mutisme zijn.