Ouderschap
Ouders met zorgtaken mood picture

Ouders met zorgtaken

Als ouders van een kind met een beperking, stoornis of chronische ziekte komt er veel op je af. Het is goed om hier de tijd voor te nemen en stil te staan bij wat dit voor jou en jouw leven betekent.

Kind met een beperking

Ouders met zorgtaken kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Je zit soms vaker in de wachtkamer van allerlei zorginstellingen, dan in je eigen huiskamer. Misschien ben je moe en ga je met moeite naar je werk. Ondertussen gaat de dagelijkse zorg voor je kind(eren) gewoon door. Sommige ouders stellen zichzelf veel vragen: waarom overkomt mij dit? Waarom heb ik dit niet eerder gezien? Of ze voelen zich schuldig: het is niet gelukt om een gezond kind te krijgen. De één praat er graag over, de ander trekt zich juist terug.

Steun zoeken

Er zijn verschillende manieren voor het omgaan met een zorgbehoevend kind. Zoek steun bij je partner, je naaste omgeving of een professional. Een zorgbehoevend kind roept verschillende emoties op. Je kunt je verdrietig voelen of juist heel gezegend. Iedere ouder gaat er anders mee om.

Broertjes en zusjes

Voor broertjes en zusjes heeft de situatie ook impact. Probeer je kinderen hierbij zo goed mogelijk te begeleiden door er samen over te praten en hun vragen te beantwoorden. Probeer momenten te hebben waarop je speciaal aandacht hebt voor broers en zussen. Korte momenten van aandacht kunnen al heel waardevol zijn. Stichting MEE biedt ondersteuning voor ouders met zorgtaken.

Combineren van werk en gezin

Bij een kind waar zorgen over zijn, is het combineren van werk en gezin een hele uitdaging. Met name als je kind nog jong is, zijn er vaak veel afspraken in het ziekenhuis, met therapeuten en medici. Besprek eventueel jouw situatie met een of meerdere fijne collega’s, zodat je ook op het werk af en toe je verhaal kwijt kunt. Er zijn vaak meer mensen in een soortgelijke situatie dan je misschien denkt. Er zijn ook allerlei verlofregelingen waar je wellicht voor in aanmerking komt. Vraag hiernaar bij je werkgever.