De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. Het is natuurlijk ook heel gezond om buiten te rennen, te klimmen en allerlei nieuwe dingen te ontdekken. Buiten spelen, in de tuin, in het park of op de speelplaats, is goed voor de ontwikkeling van je kind.
Gezond en goed voor ontwikkeling
Buiten spelen helpt om overgewicht te voorkomen. Het is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. En je peuter krijgt sociale vaardigheden door met andere kinderen buiten te spelen.
Veilig de wereld ontdekken
Voor kinderen is het heerlijk om de wereld al spelend te ontdekken, maar jonge kinderen kunnen gevaar nog niet goed inschatten. Als ouder mag je je peuter daarom niet uit het oog verliezen. Een vertrouwde en besloten omgeving is de ideale speelplek voor je peuter.
Laat je kind het liefst iedere dag buiten spelen. Let daarbij wel op veiligheid.
Slecht weer? Goede kleding!
Ook als het koud is, regent of waait kan je kind buitenspelen. Laarzen, regenkleding en in de winter handschoenen en mutsen zorgen ervoor dat je kind droog en warm blijft.
Bij koud weer is het fijn om meer lagen kleding aan te hebben.
- De eerste laag moet goed op het lichaam aansluiten. Zorg ervoor dat het hemd van je kind in de broek gestopt zit. Zo kan er geen koude wind over de rug.
- Bij heel koude temperaturen kun je kiezen voor thermo-ondergoed.
- Kies hierna voor een T-shirt met lange mouwen met daarover een trui of vest.
- Winterjas erover en je kind heeft genoeg lagen aan om lekker naar buiten te gaan.
Krijgt je kind het warm van het spelen, dan kan er een laagje tussenuit.
Warme voeten zijn belangrijk, dus geef je kind goede schoenen van waterafstotend materiaal aan. Regenlaarzen zonder voering zijn koud. Extra dikke sokken of speciale laarzenslofjes zijn dan een oplossing.
Een muts is veiliger dan een capuchon. Er zitten geen koordjes aan, die tussen speeltoestellen kunnen raken. Bovendien kan je kind beter om zich heen kijken, doordat zijn ogen niet bedekt worden als hij of zij het hoofd omdraait. Let ook op dat de sjaal niet tussen fietswielen of speeltoestellen kan komen. Wanten zijn warmer dan handschoenen, maar soms minder handig omdat je kind de vingers minder goed kan gebruiken.
Ga ook eens samen wandelen in de regen of kou. Daarmee geef je het goede voorbeeld. Kinderen vinden guur weer meestal helemaal niet erg.
Spelen in eigen tuin
Heb je een tuin, zorg er dan voor dat je peuter niet zelfstandig de tuin uit kan; zorg voor een goed afsluitbaar hek. Let extra goed op als je in de buurt van water of een drukke weg woont. Heb je een vijver? Scherm die dan af met een hek of plaats een rooster over de vijver. Je kunt er ook tijdelijk een zandbak van maken.
Leer je kind ook dat je niet zomaar van planten mag eten. Check of je geen giftige planten in de tuin hebt staan. Bijvoorbeeld op Wikipedia.nl.
Bij mooi weer is het leuk om je kind in een zwembadje te laten spelen. Bovendien is het goed om je kind al jong te laten wennen aan water. Houd je kind wel altijd goed in de gaten, want kleine kinderen kunnen al in een klein laagje water verdrinken. Laat je kind nooit alleen in het zwembadje, ook niet met een oudere broer of zus.
Zandbak
Kleine kinderen doe je een groot plezier met een zandbak, waar ze lekker in kunnen scheppen en graven. Peuters vinden het prettig om met hun vingers in het zand te woelen. Het is ook goed voor hun ontwikkeling.
Jonge kinderen stoppen van alles in hun mond. Dat kan dus ook een hap zand zijn. Om te voorkomen dat je kind ziek wordt van bijvoorbeeld vogelpoep in het zand, kun je de zandbak na gebruik afdekken. En het is goed om regelmatig het zand te verversen.
Lood in de grond? Laat je kind het niet binnenkrijgen
Als kinderen t/m 6 jaar lood binnenkrijgen, ontwikkelen hun hersenen zich minder goed. Het is dus belangrijk dat kinderen zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook voor als je zwanger bent of wilt worden. Het is belangrijk dat je geen loden waterleidingen hebt. Maar op veel plaatsen in Nederland zit lood ook in de grond. Bijvoorbeeld op veengrond waar de bodem is opgehoogd en in wijken die voor de oorlog gebouwd zijn, het centrum van oude dorpen en steden en (oude) industriegebieden.
Je kunt het best bij je gemeente informeren of er bij jullie lood in de grond zit. In de grond kan het lood geen kwaad. Maar je moet ervoor zorgen dat je kind het lood niet te veel binnenkrijgt.
- Vul de zandbak met schoon zand.
- Laat kinderen niet op de kale bodem spelen. Bedek de bodem in de tuin met (kunst)gras, planten of tegels. Leg hieronder het liefst eerst een laag schone tuingrond of zand.
- Laat kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
- Kweek groenten en fruit in plantenbakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).
Op ggdleefomgeving.nl lees je meer over de gevaren van lood. Daar kun je ook makkelijk doorklikken naar de GGD in je eigen regio, als je nog vragen hebt.
Spelen in de buurt
Oudere peuters kunnen eindeloos op hun loopfiets of driewieler fietsen. Ook voetballen op bijvoorbeeld een pleintje is leuk. Verstoppertje spelen is ook altijd een succes, vooral als jij meedoet.
Is er bij jullie een speeltuin in de buurt? Peuters rennen en klimmen graag. Een schommel en een klimrek doen het meestal erg goed.
Klimmen en klauteren
Vanaf een jaar of 3 gaat het klimmen en klauteren steeds makkelijker. Je kind leert in bomen klimmen en kan ladders gebruiken. Je kind gaat steeds beter klimmen. Hoe het gaat ligt ook aan wat je kind durft. Het ene kind durft meer dan het andere. Een kind dat moeilijk klimt, kan bang of onzeker worden. Als ouder kun je je kind steunen door bijvoorbeeld wat vaker naar speeltuinen te gaan waar leuke klimtoestellen staan. Het kan helpen als je je kind een beetje aanmoedigt. Niet ieder kind vindt klimmen leuk, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Er zijn genoeg andere manieren om te bewegen.
Veilig klimmen is belangrijk. Tot een jaar of vijf kun je je kind beter nog in de gaten houden, zodat het geen gevaarlijke dingen doet. Maar je kind heeft ook de kans nodig om zelf dingen uit te proberen. Zorg daarom voor een veilige omgeving met een zachte ondergrond. Probeer zelf niet angstig te reageren, want daar kan je kind van schrikken. Oudere kinderen weten vaak al goed wat ze kunnen.
Kijk het filmpje Buiten spelen van Groter Worden:
De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/U55g-Rvl94I?si=sV4UT6fVNuKmEfOj om hem alsnog te bekijken.