Peuter
Voorbereiden basisschool mood picture

Voorbereiden basisschool

Je peuter gaat straks naar de basisschool. Dat kan voor jou als ouder spannend zijn, want het is best een grote stap. Ook je kind kan het spannend vinden, ondanks dat het er wel aan toe is. Op een fijne manier wennen kan helpen.

Hoe kun je je kind voorbereiden?

Misschien gaat je kind nu naar de kinderopvang of voorschool en werken deze samen met de basisschool. Vraag de pedagogisch medewerker wat zij al doen om je kind op de basisschool voor te bereiden.

Zelf kun je je peuter als volgt voorbereiden op de basisschool.

  • Ga een keer naar school om het schoolplein te laten zien.
  • Lees samen een prentenboek over naar de basisschool gaan en praat erover met je kind.
  • Vertel over je eigen schooltijd of laat een ouder broertje of zusje vertellen over hoe het gaat in de kleuterklas.
  • Vertel welke bekende kinderen van je kind ook naar die school gaan.
  • Begin er niet te lang van tevoren over. Jonge kinderen hebben nog niet zoveel tijdbesef en kunnen dat nog niet overzien.
  • Vind je het zelf spannend dat je kind naar school gaat? Probeer dat niet te laten merken aan je kind.
  • Praat ontspannen over de eerste dagen op school en maak het niet te groot.
  • Kijk het filmpje ‘Naar de basisschool’ van Groter Worden:

    De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/o6L8Ovy61w4?si=tYJk0cXRuXQIK-GQ om hem alsnog te bekijken.

Wennen op de basisschool

Op de meeste basisscholen mogen kinderen eerst een aantal (halve) dagen naar school om te wennen. Dit mag vanaf 3 jaar en 10 maanden en maximaal vijf dagen. Niet alle scholen hebben wendagen. Misschien kun je dan aan de leerkracht vragen of je een keer met je kind in de klas mag komen kijken.  Informeer bij de school waar je je kind hebt ingeschreven hoe het wennen is geregeld.

Voor je kind is alles nieuw, ook als het al gewend was naar de kinderopvang te gaan. Misschien vertelt je kind honderduit na de eerste wendag, maar het kan ook dat je kind juist heel stil is. Sommige kinderen hebben moeite om hun gevoelens onder woorden te brengen. Als dat zo is bij jouw kind, kun je proberen dat voor hem of haar te doen: “Ik denk dat het gezellig was op school, maar de kinderen maakten vast veel lawaai bij het buiten spelen, hè?” Vraag je kind niet te veel. De verhalen komen nog wel. Kijk en luister ook als je kind thuis aan het spelen is. Veel kinderen spelen situaties na om ze goed te verwerken.

Zo’n eerste dag zegt nog niet veel over hoe het straks zal gaan als je kind écht naar school gaat.

Wat moet je kind kunnen?

Voordat je kind naar groep 1 van de basisschool gaat, moet je kind zindelijk zijn. Je kind moet zelf naar de wc kunnen gaan. Daarnaast is het fijn als je kind nog wat dingen zelfstandig kan. Leer je kind zichzelf aan- en uitkleden.  Het is handig als je kind ook zelf de rits van de jas dicht kan doen. Gaan deze dingen nog moeilijk? Oefen dat dan spelenderwijs. Begin hier op tijd mee, een paar maanden van tevoren.

Koop voor de eerste schooldag samen met je kind een rugzak, een broodtrommel en een goed afsluitbare drinkbeker. Laat je kind ook oefenen met het openen en dichtdoen hiervan. Je hoort meestal van tevoren van school wat je kind nog meer mee moet nemen. Bijvoorbeeld gymkleren.

Verplicht naar school?

Je kind mág alle dagen naar school als het 4 jaar is. Pas als je kind 5 jaar is, móet het naar school, het is dan leerplichtig. Is school voor jouw kleuter erg vermoeiend? Spreek dan met de leerkracht af dat je kind af en toe nog een middag thuisblijft voor een middagdutje.

Meer informatie over de eerste schooldag vind je op Oudersenonderwijs.nl.