Puber
Drugsverslaving puber mood picture

Drugsverslaving puber

Bij verslaving denk je misschien meteen aan drugs. Dat is logisch, want drugs zijn heel verslavend en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je puber. Maar vergeet ook alcohol, roken, snus, vapen en lachgas niet. Ook deze middelen kunnen heel interessant zijn voor jongeren.

Experimenteren

Meestal hoef je je niet meteen zorgen te maken als een jongere een keer drugs gebruikt. Jongeren vinden het vaak interessant en spannend om dingen uit te proberen. Als ze niet veel en vaak gebruiken, hoeft dit geen probleem te zijn. Er is reden tot zorg wanneer je kind:

  • zich ineens heel anders gaat gedragen,
  • slechtere prestaties op werk en/of school laat zien,
  • er slechter uitziet,
  • angstig of somber is,
  • zich terugtrekt,
  • slaapproblemen heeft (vooral na het uitgaan).

Voor sommige (kwetsbare) jongeren zijn de risico’s van drugsgebruik groter. Bijvoorbeeld voor kinderen van ouders met psychische- of verslavingsproblemen, en mensen met lichamelijke of psychische klachten.

Misbruik van middelen

Als mensen de controle verliezen over het drugsgebruik, kunnen ze geestelijk of lichamelijk verslaafd raken aan drugs. Er kunnen dan problemen ontstaan op school, op het werk of in relaties. Ook kunnen jongeren onder invloed van alcohol en drugs (waaronder ook lachgas) gevaarlijk zijn in het verkeer of hun (seksuele) grenzen overschrijden.

Bij geestelijke afhankelijkheid verlangt iemand steeds sterker naar het middel en voelt zich eigenlijk niet meer prettig zonder. Vaak zijn mensen gewend geraakt om op een bepaald moment of in een bepaalde situatie drugs, alcohol of lachgas te gebruiken. Geestelijke afhankelijkheid ontstaat gemakkelijk als iemand gebruikt om de werkelijkheid te ontvluchten, bijvoorbeeld om problemen te vergeten. Geestelijke afhankelijkheid kan bijna bij iedere soort drugs ontstaan.

Bij lichamelijke afhankelijkheid word je ziek wanneer het gebruik stopt. Iemand krijgt ontwenningsverschijnselen. Bij alcohol, heroïne en GHB kunnen deze heel heftig zijn. Veel drugs, zoals cocaïne, XTC, speed en cannabis geven geen of milde lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Stoppen kan dan toch heel moeilijk zijn vanwege de geestelijke afhankelijkheid.

Signalen van drugsgebruik

Het is niet altijd makkelijk te zien of iemand vaak gebruikt of zelfs verslaafd is, maar vaak merk je aan het gedrag van je kind wel dat er iets aan de hand is.

Als iemand afhankelijk is, gaat dit meestal ten koste van belangrijke dingen als werk, school en relaties met anderen. Ook krijgen mensen vaak moeite zich aan afspraken te houden. Vaak zeggen ze niet dat ze gebruiken of liegen erover. Een kenmerk van verslaving is dat iemand doorgaat met het gebruik, ook al merkt hij of zij dat er problemen door ontstaan. Vaak zijn er wel plannen om te stoppen of te minderen, maar deze worden steeds uitgesteld of ze mislukken keer op keer.

Wat kun je doen als je kind misschien verslaafd is?

Als je denkt dat je kind drugs gebruikt, is het goed om het dat eerst bespreekbaar te maken. Ga rustig een gesprek aan en dreig niet met straf als blijkt dat je kind wel eens drugs gebruikt. Het kan zijn dat je kind ervan schrikt dat je erover wil praten en direct ontkent dat hij of zij gebruikt.  Wanneer dit gebeurt kun je je kind voorstellen om op een later moment verder te praten.

Blijft je kind ontkennen, dan kan jouw gevoel en wat je denkt te zien toch kloppen. Je kind wil tegenover jou misschien niet toegeven dat het drugs gebruikt. Vertel je kind dat het voor hulp ook terecht kan bij Drugsinfo.nl. of Jouwggd.nl.

Geef aan dat wat er ook aan de hand is, of welke keuzes je kind ook maakt, hij of zij  altijd bij jou terecht kan met vragen of problemen.

Op Helderopvoeden.nl kun je online een korte, gratis cursus volgen. Je leert om met je kind over moeilijke onderwerpen te praten en ruzies op te lossen.

Advies en hulp bij verslaving

Als je denkt dat je kind verslaafd is kun je hulp zoeken bij een instelling voor verslavingszorg. Als je kind geen hulp wil, kun je wel voor jezelf hulp zoeken. Schaam je hier niet voor. Er zijn in Nederland veel mensen met verslavingsproblemen. Je kind is niet de enige. Op de website Drugsinfo.nl kun je een hulpinstelling zoeken bij jou in de buurt.