Zwanger
Angst voor de bevalling mood picture

Angst voor de bevalling

Bevallen roept bij iedere vrouw verschillende emoties op. Je kunt je erop verheugen, zorgen over maken, en er bang voor zijn. Vind je je aanstaande bevalling spannend of ben je er misschien zelfs bang voor? Dan is heel normaal. Zeker als het je eerste kind is. Je weet niet hoe het voelt en hoe je op pijn zult reageren. Het is belangrijk dat het vertrouwen in jezelf overheerst. Want angst kan er juist voor zorgen dat een bevalling langer gaat duren en pijnlijker wordt.

Waarom voel je angst?

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom je angst voor de bevalling voelt. Misschien heb je een lage pijngrens of ben je altijd al snel angstig. Het kan zijn dat je negatieve verhalen hebt gehoord van vriendinnen of van familie. Misschien heb je weinig steun uit je omgeving en is er niemand die je geruststelt. Er zijn ook ernstiger oorzaken van deze angst, zoals een seksueel trauma. Of misschien heb je een negatieve ervaring met een eerdere bevalling.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig kun je van tevoren veel doen om met je angst om te gaan. Hopelijk kun je je angst zelfs laten verdwijnen. Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is van je angst. Dat is de eerste stap om vertrouwen te krijgen in je bevalling.

  • Een zwangerschapscursus is een goede manier om je voor te bereiden op de bevalling. Je leert hier over het verloop van de bevalling en krijgt tips over hoe je kunt omgaan met de pijn. Ook leer je technieken om de weeën op te vangen en hoe je tussen de weeën door kunt ontspannen.
  • Ben je bang voor pijn? Praat hierover met je arts of verloskundige. Er zijn mogelijkheden om met je pijn om te gaan. Het is heel gewoon om daarnaar te vragen.
  • Bespreek met je verloskundige hoe je wilt bevallen. Wil je in bed bevallen, of op een baarkruk of misschien in het water? Als je dit van tevoren bespreekt, weet je wat de mogelijkheden zijn. Je verloskundige of gynaecoloog kan samen met jou kijken hoe je je bevalling het best kunt voorbereiden, bijvoorbeeld door een geboorteplan te maken.

Thuis of in het ziekenhuis

Bedenk van tevoren of je in het ziekenhuis of thuis wilt bevallen en wie je er graag bij wilt hebben om je te steunen. Dat kan je partner zijn of je zus, je moeder, een vriend of een vriendin.