Niet alleen je lichaam verandert als je zwanger bent. Je kunt je ook echt anders gaan voelen. Je kunt heel moe zijn en emotioneel, dat is normaal. Dat komt door hormonale veranderingen. Soms is er meer aan de hand. Wat kun je doen als je zorgen hebt, erg somber wordt of veel stress hebt?
Moe en zwanger
In de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je je ontzettend moe voelen. Dat komt door alle veranderingen in je lichaam.
Soms ben je moe door een ijzertekort, niet genoeg afwisselende voeding of een tekort aan vitamines. Maar vaak is dat niet het geval, en betekent vermoeidheid gewoon dat je rust nodig hebt.
Daarna krijg je meestal weer meer energie: van de vierde tot en met de zevende maand voelen veel zwangere vrouwen zich juist heel fit. De laatste twee maanden wordt je lichaam zwaarder. Dan kun je behoefte hebben aan meer rust.
Wisselend humeur
Er gebeurt van alles met je lichaam. Veel dingen kun je ook even niet meer of zijn ongemakkelijk. En je kunt erg moe zijn. Daar komt nog bij dat de veranderingen in je hormoonhuishouding ervoor zorgen dat je humeur nogal eens verandert. Misschien voel je je het ene moment geweldig en het andere moment kan je zo in huilen uitbarsten, zonder dat je zelf begrijpt waarom. Je kunt gevoeliger en emotioneler wordt, of eerder geïrriteerd raken. Dat is allemaal heel normaal als je zwanger bent!
Depressief en zwanger
Er zijn vrouwen die ook na de eerste vijftien weken moe blijven en ook somber worden. Je rot voelen en huilerig zijn hoort er soms gewoon bij. Maar als je het leven heel zwaar vindt, paniek voelt en slechter gaat slapen en eten, kun je depressief zijn. Het is niet bekend waarom je door een zwangerschap depressief kan worden. Waarschijnlijk spelen hormonen een grote rol, maar het kan ook te maken hebben met nare ervaringen of problemen die spelen in je leven.
Tips om met je zorgen om te gaan
- Praat vooral over je zorgen. Blijf er niet alleen mee rond lopen. Deel ze met je partner, je moeder, je zus of een vriendin, of praat met de verloskundige, gynaecoloog, huisarts of een andere hulpverlener. Als je het fijn vindt om met andere zwangeren ervaringen uit te wisselen, denk dan eens aan een zwangerschapscursus.
- Schrijf je gevoelens op. Doe dat een of twee keer per dag op een vast moment. Dan ben je er misschien niet de hele dag mee bezig.
- Doe leuke dingen naast je werk. Zorg voor afleiding. Ook voor je partner is dat een goede tip!
- Ga discussies uit de weg als je een slecht humeur hebt. Vraag dan even uitstel en kies een beter moment.
Prenataal huisbezoek
Heb je veel stress, psychische klachten, geldzorgen, problemen thuis, in je familie of op je werk? Dan is het niet altijd makkelijk om zwanger te zijn.
Je kunt nu al hulp krijgen van een jeugdverpleegkundige. Zij kan je helpen met problemen waar de verloskundige niet mee kan helpen. Je kunt hiervoor een prenataal huisbezoek of zwangerschapshuisbezoek aanvragen. Als je de afspraak liever niet thuis hebt, kunnen jullie ook ergens anders afspreken. Een jeugdverpleegkundige werkt bij de Jeugdgezondheidszorg. Daar kom je ook met je baby eenmaal geboren is.
Met de jeugdverpleegkundige kun je je problemen bespreken. Jullie kunnen het ook hebben over hoe het voor je zal zijn als je vader of moeder wordt, over veranderingen in je relatie of het combineren van werk en zorg. Je kunt al je vragen en twijfels bespreken. De jeugdverpleegkundige luistert, ondersteunt en denkt mee over mogelijke oplossingen.
Angst voor de bevalling
Een geboorte van een je kind is natuurlijk een bijzondere gebeurtenis, maar je weet niet van te voren hoe de bevalling gaat. En dat kan spannend zijn.
Maak je je veel zorgen of ben je erg bang? Praat er vooral over met de verloskundige of gynaecoloog die je begeleidt. Die heeft ervaring en kan je misschien antwoorden geven waardoor jij je zekerder voelt. Je kunt een lijstje van jouw angsten en zorgen maken en meenemen. Je verloskundige of gynaecoloog wil graag weten wat jouw verwachtingen over de bevalling zijn. Hij of zij kan je dan ook beter begeleiden.