Zwanger
Stress en zwangerschap mood picture

Stress en zwangerschap

Als je al zorgen of stress had, kan het nieuws dat je zwanger bent heftig zijn. Je kunt er heel blij mee zijn en tegelijkertijd er ook tegenop zien. Samen met de veranderingen in je lichaam zorgt dit ervoor dat je tijdens je zwangerschap eerder last kunt krijgen van angsten.

Stress heeft invloed op je lichaam

Stress is niet handig in de zwangerschap, maar soms is het niet te voorkomen dat je te veel spanning hebt. Bijvoorbeeld over je werk, geld, je relatie of omdat je je angstig voelt.

In het lichaam zijn stress en angst nauw met elkaar verbonden. Als je veel onder druk staat, gaat je ademhaling sneller, je voelt je gejaagd en je hart gaat sneller kloppen. Je lichaam maakt stoffen aan die jouw lichaam eigenlijk op scherp zetten om te vluchten als het nodig is.

Stress is schadelijk voor de baby

Langdurige en ernstige stress kan invloed hebben op je baby in de baarmoeder. Je lichaam wordt door de stress moe en heeft te veel spanning. Dat is niet goed voor de groei en ontwikkeling van je baby. Te veel stress kan ook leiden tot problemen tijdens de bevalling. Na de geboorte kan je baby mogelijk ook minder goed omgaan met stress. Sommige baby’s huilen daardoor veel, andere baby’s hebben moeite met drukte, veranderingen of spanning. Je helpt jezelf én je baby als je probeert de oorzaken van je spanningen aan te pakken. Praat erover met je werkgever of met je partner. Het is ook altijd verstandig om je zorgen met je verloskundige of huisarts te bespreken.

Tips om stress te vermijden

  • Probeer op tijd naar bed te gaan en eventueel ‘s middags even te gaan slapen. Ook als je je niet moe voelt is dat een goed idee. Door de stress merk je soms niet op hoe moe je bent.
  • Probeer iedere dag genoeg te bewegen. Als je beweegt, komt er ‘endorfine’ vrij in je lichaam, waardoor je je blij en gelukkig gaat voelen. Dat is gezond voor jou en daardoor ook voor je baby.
  • Eet regelmatig en afwisselend, ook als je geen honger hebt.
  • Ga af en toe iets doen dat je gedachten verzet, bijvoorbeeld naar de bioscoop of bij vrienden op bezoek.
  • Ga dagelijks minimaal een kwartiertje liggen met je handen op je buik en probeer je aandacht te richten op je baby.

Angst of angststoornis?

Een beetje angst of bezorgdheid voelen is normaal en gezond. Het betekent dat je nadenkt en je voorbereidt op wat je te wachten staat. Maar als je te veel stress hebt of in paniek bent, kun je een angststoornis ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Wanneer is angst te erg?

Als je gaat malen, niet meer kunt genieten, bepaalde situaties niet meer aandurft en niet meer kunt slapen, heeft dat grote invloed op je dagelijks leven. De angst beheerst dan je leven. Je kunt ook fysieke klachten krijgen, zoals een benauwd gevoel, pijn op de borst, zweten en paniekaanvallen.
Hiermee hoef je niet te blijven rondlopen. Angststoornissen zijn vrij goed te behandelen. Praat erover met je huisarts.

Meer over stress en zwangerschap