Basisschoolkind
Overgewicht mood picture

Overgewicht

Steeds meer kinderen zijn te zwaar. Ze worden ook steeds jonger te zwaar. Soms zijn er medische oorzaken of is er een erfelijke aanleg. Maar meestal komt overgewicht door ongezond eten en te weinig beweging. De eerste stap naar een gezond gewicht is samen gezond eten en je kind stimuleren om veel te bewegen.

Gezonde voeding bij overgewicht

Misschien is je kind een grote eter. Waar het vooral om gaat, is wát je kind eet. Een goede, gevarieerde voeding met onder andere voldoende groenten, fruit en brood helpt je kind om een gezond gewicht te krijgen en te houden.

Gevolgen van overgewicht

Overgewicht is niet goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. De kans op ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en pijn in de gewrichten wordt groter. Overgewicht kan bij kinderen ook een negatieve invloed hebben op hoe ze over zichzelf denken. Sommige kinderen worden om hun overgewicht gepest. Het is echt de moeite waard om overgewicht te proberen te voorkomen.

Naar een gezonde leefstijl

Overgewicht gaat niet vanzelf over in de groei. Het kan lastig zijn om eetgewoonten te veranderen naar een gezondere leefstijl met veel bewegen en gezond eten en drinken. Slechte gewoontes afleren is best moeilijk. Als je kind gewend is om vaak snoep of chips te krijgen, is het wennen als dat opeens niet meer gebeurt. Het beste wat je kunt doen, is zelf het goede voorbeeld geven en leuke bewegingsactiviteiten in jullie dag opnemen. Doe bijvoorbeeld boodschappen op de fiets of lopend.

Tips tegen overgewicht

  • Zorg voor gezonde maaltijden met veel groente en fruit.
  • Geef je kind maar af en toe snoep, frisdrank, limonade of yoghurtdrank.
  • Geef liever fruit, (vruchten)thee of water.
  • Kies voor minder vette producten, zoals halfvolle of magere melk, 30+ kaas, mager vlees en magere vleeswaren.
  • Dwing je kind niet zijn bord leeg te eten. Jij kiest wat het eet, je kind bepaalt hoeveel.
  • Geef je kind geen eten als beloning of als troost, maar extra aandacht, een knuffel of bijvoorbeeld langer voorlezen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Begeleiding bij afvallen

Als je je zorgen maakt over het gewicht van je kind, vraag dan advies bij de Jeugdgezondheidszorg. Misschien is het een idee om het probleem in groepsverband aan te pakken. Professionele begeleiding en steun van andere kinderen, die ook hun leefstijl willen veranderen, werken vaak prima. Ook je houding als ouder is belangrijk. Als je je kind vraagt zijn of haar leefstijl aan te passen, doe je zelf toch zeker ook mee?