Is jouw kind verliefd? Verliefdheid bij pubers kan heel serieus zijn. Hoe merk je dat je puber verliefd is? En hoe praat je met je kind over verliefd zijn en liefdesverdriet?
Verliefd gedrag
Verliefde gevoelens zijn natuurlijk kriebels en vlinders in je buik. Je kind gedraagt zich zenuwachtig als de ander in de buurt is en vindt de andere persoon helemaal geweldig. Thuis is je kind misschien erg afwezig en in gedachten verzonken. Of juist het tegenovergestelde: ontzettend vrolijk en opgewekt. Of zenuwachtig. Het verliefd zijn kan zo heftig zijn dat je puber moeite heeft met eten en slapen. Hij of zij kan alleen nog maar denken aan de ander.
Verliefdheid en hormonen
Als je verliefd bent maken je hersenen veel van het hormoon dopamine aan. Daardoor voel je je heel gelukkig. Het werkt verslavend: om je gelukkig te blijven voelen, heb je steeds meer dopamine nodig. Daarom wil je puber graag in de buurt zijn van degene op wie hij of zij verliefd is. Want dan blijven de hersenen dopamine aanmaken!
Een ander hormoon – serotonine – speelt ook een rol bij verliefd zijn. Dat niveau daalt juist. Serotonine maakt rustig. Als je verliefd bent word je dus minder kalm. Dat zie je waarschijnlijk ook aan je puber. Hij of zij is onrustig en onzeker. Ook daardoor wil je kind graag bij de ander zijn.
Verliefdheid en lichamelijk contact
Tieners willen nog geen lichamelijk contact met degene op wie ze verliefd zijn. Het speciale gevoel dat ze voor de ander hebben is genoeg. Vanaf ongeveer 13 jaar verandert dat. In de puberteit verandert er door hormonen van alles in het lichaam.
Als je kind verliefd is, wil hij of zij nu misschien ook de ander zoenen en aanraken. Als ze iets krijgen, blijft het meestal nog bij tongzoenen, voelen en strelen. Sommige pubers gaan dromen of verlangen naar naakt vrijen en seks.
Het is belangrijk dat je met je kind praat over verliefd zijn en seksuele ontwikkeling. Zodat je kind goed is voorbereid op wat er na zoenen en strelen komt. En dat je kind zelf bepaalt of hij of zij op een bepaald moment verder wil gaan dan zoenen en strelen.
Tips om te praten over verliefd zijn
De meeste pubers vinden verliefd zijn, en wat daarna komt, niet echt iets om met ouders te bespreken. Daar heeft je kind hopelijk vrienden voor. Je hoeft er dan ook niet uitgebreid voor te gaan zitten. Geef liever tussendoor informatie op een passend moment. Zorg ervoor dat je kind weet dat hij of zij met vragen bij je terecht kan.
- Geef je puber de tip om eens te kijken op Sense.info.
- Sta open voor de seksuele voorkeur van je kind. Die kan anders zijn dan die van jou.
- Regels en afspraken zijn prima, maar verbied je kind niet om met de ander om te gaan.
- Geef geen mening over de keus van je kind. Behalve als je kind erom vraagt. Wees dan ook voorzichtig als je de vriend of vriendin eigenlijk niet geschikt vindt. Je kind is verliefd en vindt de ander geweldig.
- Vertel over je eigen verliefdheden van vroeger en nu. Als jij open bent, nodig je je kind uit om dat ook te zijn.
- Maak duidelijk dat je kind altijd nee mag zeggen in een relatie. Je kind mag niets doen wat hij of zij zelf niet wil. Je kind moet wensen en grenzen leren aangeven.
Verliefd op een idool
Pubers kunnen artiesten, influencers of andere bekendheden enorm bewonderen. En er zelfs verliefd op worden. Ze weten best dat diegene onbereikbaar is en dat een relatie er niet in zit. Maar dromen mag toch?
Sommige pubers kunnen alleen nog maar aan het idool denken en verwaarlozen contact met echte vrienden en vriendinnen. Zie je dat je kind zich terugtrekt, verdrietig en eenzaam is? Probeer je kind dan weer terug te halen in de echte wereld. Vertel bijvoorbeeld over het idool, dat je zelf vroeger had. Hoe je ontdekte dat fan zijn iets anders is dan een relatie willen met de beroemdheid.
Moedig je kind aan om dingen met vrienden te doen. Wie weet komt hij of zij dan snel in de eigen omgeving iemand tegen om verliefd op te worden.
Verliefd via social media
Pubers leggen contacten via Snapchat, Instagram en TikTok. Je puber krijgt likes en privéberichten. Of niet. Social media zijn leuk, maar kunnen je puber ook onzeker maken. Zeker in een kwetsbare periode als verliefd zijn, maar nog niet weten of de ander hem of haar ook leuk vindt.
Probeer steeds te blijven praten met je kind. En moedig je kind aan om hierover ook live met vrienden te praten.
Liefdesverdriet pubers
Het komt natuurlijk ook voor dat de liefde niet van twee kanten komt of dat de relatie uit gaat. Hoe verliefd was je puber? Daar hangt het vanaf hoe verdrietig of boos je kind nu is.
- Probeer er voor je kind te zijn. Sta open voor een gesprek erover, en troost je kind als hij of zij dat toestaat. Of doe iets leuks samen of kook zijn of haar lievelingsgerecht.
- Wil je kind niet getroost worden? Laat hem of haar dan even alleen.
- Zeg in ieder geval niets als: ‘Je bent nog zo jong’ of: ‘Er zijn nog genoeg jongens/meisjes op de wereld.’ De verliefdheid was serieus, dus dat is het verdriet ook.