Zwanger
Zwanger zijn en moeder worden mood picture

Zwanger zijn en moeder worden

Misschien heb je een tijd moeten wachten voor je zwanger werd. Of je raakte snel zwanger of het gebeurde onverwachts. Maar nu ben je zwanger en ga je moeder worden! Wat staat je als aanstaande ouder te wachten? Hoe kun je je voorbereiden? Wat doet een zwangerschap met jou en als je een partner hebt, met je relatie?

Wisselende gevoelens tijdens de zwangerschap

Er groeit een kind in jou dus er verandert veel: in je lichaam maar ook qua gevoelens. Dat komt ook door de veranderende hormonen.
Sommige vrouwen beleven hun zwangerschap als één groot feest en kunnen niet wachten tot hun kind er eindelijk is. Andere vrouwen voelen zich juist niet zo goed.
Je kunt ook moe en emotioneler zijn.

  • Probeer genoeg rust te nemen. Aan het begin van de zwangerschap kun je heel erg moe zijn. Vaak voelen vrouwen zich halverwege de zwangerschap al beter dan in de eerste weken. Aan het eind van de zwangerschap vinden veel vrouwen het fijn om ergens op de dag even te gaan liggen, want dan wordt het lichamelijk zwaarder. Rust helpt ook als je je mentaal niet goed voelt.
  • Een zwangerschap is een bijzondere periode en er gebeurt van alles. Daarom kan het fijn zijn om ervaringen uit te wisselen. Misschien heb je een vriendin, een familielid of een buurvrouw die ook zwanger is en met wie dat kan. Je kunt ook een zwangerschapscursus doen, om te blijven bewegen en om je voor te bereiden op de bevalling, maar ook om andere zwangeren te leren kennen en ervaringen te delen.
  • Als je er nog op uit wilt, bijvoorbeeld naar of met familie of vrienden, kun je proberen dat nu te plannen. Als de baby er eenmaal is, gaat dat minder makkelijk.

Hulp vragen tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap kun je niet altijd meer alles zelf. En je kunt heel moe zijn. Sommige vrouwen hebben last van misselijkheid of andere kwalen.

  • Geef het vooral aan als iets niet gaat en vraag gerust om hulp, thuis, op je werk of waar dan ook.
  • Vraag als je moe bent of als je je slecht voelt, of iemand eens kan helpen met bijvoorbeeld boodschappen doen, stofzuigen of koken.
  • Ben je erg somber? Bespreek het met je huisarts of verloskundige.
  • Vraag hulp bij klussen, verven of tillen. Lees in het artikel Veilig zwanger wat je niet meer moet doen of uit de weg moet gaan. Schadelijke stoffen of je werk bijvoorbeeld. En vraag of iemand anders de kattenbak wil verschonen.

Je leven verandert

Je leven zal flink veranderen als er een kind is en als je moeder bent. Je kunt je ook wel eens onzeker voelen over wat er komen gaat. Dat geldt vaak ook voor je partner. Je vraagt je misschien af hoe het is om opeens de zorg voor een kind te hebben en of je nog wel dingen voor jezelf kunt doen. Of misschien denk je er veel over na of de baby wel gezond is.
Deel je gevoelens vooral met anderen. Vraag eens aan vriendinnen met kinderen of aan je eigen ouders hoe het bij hun ging toen ze kinderen kregen. Je kunt ook altijd bij de verloskundige terecht met je vragen of zorgen.

Zwanger en je relatie

Tijdens de zwangerschap kan je relatie al veranderen. Bijvoorbeeld omdat je niet meer alles kunt of wilt wat je voor je zwangerschap wel leuk vond, zoals uitgaan of intensief sporten. Ook seks kan tijdens de zwangerschap anders zijn.

Het is het goed om met je partner te praten over veranderingen die gaan komen. Jullie relatie kan veranderen en hoe ziet jullie leven er straks uit als het kind er is? Je kunt het alvast hebben over de taakverdeling; wie zorgt wanneer voor jullie kind?

Je partner betrekken bij je zwangerschap

  • Vertel je partner dat je anders reageert omdat de hormonen in je lichaam veranderen. Dan kan hij of zij daar een beetje rekening mee houden.
  • Praat met je partner over de zwangerschap. Vraag wat je partner ervan verwacht en wat zijn of haar gevoelens zijn over de zwangerschap en het kind dat erbij gaat komen. Probeer elkaar te begrijpen, ook al zijn jullie verschillend. Jullie band kan hier alleen maar sterker door worden.
  • Nodig je partner uit om mee te gaan naar controles bij de verloskundige en de (partneravonden van) zwangerschapscursus.
  • Vertel je partner als je de baby voelt of als de baby schopt. Wat verderop in de zwangerschap is de kans groot dat je partner de baby zelf ook even kan voelen als je rustig zit

Zwanger en alleenstaand 

Als je geen partner hebt, is het fijn als je een goede vriend of familielid bij je zwangerschap kunt betrekken. En je verhaal kwijt kunt. Ook kun je waarschijnlijk praktische hulp gebruiken, zeker later in de zwangerschap. Leer je zelf alvast hulp te vragen! Lees meer in het artikel Alleenstaande ouder.

Praktisch voorbereiden zwangerschap

Het geeft rust in je hoofd als je weet dat alles is geregeld voor de komst van de baby. Het gaat daarbij niet alleen om spullen, die je in huis haalt. Denk ook aan bijvoorbeeld de kinkhoestprik als je 22 weken zwanger bent.

  • Op Rijksoverheid.nl krijg je heel handig een persoonlijk overzicht van alles wat je moet regelen. Door antwoord te geven op tien vragen krijg je advies wat bij jouw situatie past.
  • De jeugdgezondheidszorg (JGZ) organiseert soms thema-avonden, bijvoorbeeld over borstvoeding. Vraag de verloskundige hiernaar of kijk op de website van de JGZ-organisatie.
  • Je kunt ook de gratis GroeiGids app downloaden zodat je geen nieuwe ontwikkeling van je baby of advies mist of @groeigids volgen op Instagram.

Nesteldrang

In de laatste weken bereiden ouders zich voor op de geboorte van hun kind. Veel zwangeren beginnen zich in deze fase te ‘nestelen’ door bijvoorbeeld heel enthousiast het huis in orde te maken en de laatste babyspullen te kopen.
Zo richt je je steeds meer op de baby die gaat komen. Elke zwangere doet dit op haar eigen manier. Deze nesteldrang hoort er vaak bij en zorgt ervoor dat je met een gerust gevoel kunt bevallen.

Problemen thuis tijdens de zwangerschap

Heb je problemen thuis, geldzorgen of andere stress? Je kunt tijdens je zwangerschap een huisbezoek van de jeugdgezondheidszorg aanvragen. Je kunt dan je zorgen delen; de jeugdverpleegkundige kan meedenken en waar nodig hulp regelen.

Meer over zwangerschap en geboorte